Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Demszky sértőnek tartja Körmendy-Ékes álláspontját

2000.10.31. 17:14
Demszky Gábor kedden kiadott közleményében kiáll az internetezők mellett. Az SZDSZ-es politikus sértőnek nevezte Körmendy-Ékes kijelentését, mely szerint a magyar internetezők főleg pornóoldalak nézegetésére használják a világhálót. Demszky szerint az internetes közösség hatékony önszabályozást alkalmaz, amelyből a politikusok is tanulhatnának.
Ahogy növekszik a magyar internetezők száma és az oldalak olvasottsága, a politika kezdi felismerni, hogy fontos kommunikációs és tömegkommunikációs eszköz van a cégek és magánszemélyek kezében. Ha pedig fontos tényezőről van szó, rögtön megjelenik a szabályozás, az irányítás igénye. Az Egyesült Államokban már néhány éve zajlik az internetes tartalom szabályozása körüli vita, bár ott a politikai pártok legfeljebb a törvényjavaslatok szövegét dönthették el, annak alkalmazásából kimaradtak.

Itthon azonban egy olyan testület szabályozza a médiát, mely nagyon is politikai döntéseket hoz. Ezért is okozott komoly felháborodást az internetezők és a szolgáltatók körében egyaránt Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnöknő múlt heti kijelentése, mely szerint szabályozni kéne az internetet. A szabályozásra, vagy a szabályozó testület irányítására pedig természetesen az ORTT-t tartaná a legmegfelelőbb szervezetnek.

Demszky Gábor, az SZDSZ pártelnökjelöltje kedden közleményben reagált Körmendy-Ékes Judit múlt heti nyilatkozatára. Demszkyt meglepte az ORTT elnökének álláspontja, amely - szerinte - tudatlanságról és az internettársadalom lenézéséről árulkodik.

,,Az internet a legszabadabb, legsokszínűbb, leginkább decentralizált kommunikációs eszköz, így Magyarországon sem az a baj, hogy túlzottan szabad, hanem az, hogy túlzottan drága" - fogalmazta meg véleményét a főpolgármester.

,,Méltatlannak és sértőnek tartom a magyar netközösség lenézését. Azt, hogy az ORTT elnöke szerint a magyar internetezők főleg pornóoldalak nézegetésére használják a világhálót."

Az SZDSZ elnökjelöltje szerint Magyarország leglátogatottabb honlapjai azok a portálok, amelyek információkkal, hírekkel, szórakozási és tanulási, illetve véleménynyilvánítási lehetőségekkel látják el olvasóikat.

,,Magyarországon az internetelérés és használat költsége duplája a nyugat-európai vagy USA-beli költségeknek, ezért a feladatot nem abban látom, hogy felügyelet alá vonjuk az internetet, hanem, hogy minél többek számára elérhetővé tegyük." - jelenti ki Demszky.

Az SZDSZ-es politikus emlékeztet arra, hogy a korlátozás ötletét korábban az MSZP vetette fel, és most csatlakozott hozzá a Fidesz is.

,,Ezek a régi, rossz reflexek ismerősek: korlátozni, szabályozni, tiltani. Lehet erről másképpen is gondolkodni. Én azt tapasztalom, hogy a netközösség maga formálja saját szabályait, maga formálja saját etikai kódexét. Ezt a politikának nem tiltani kell, hanem tanulni belőle." - hangsúlyozza Demszky közleménye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?