Móric
14 °C
15 °C

Demszky sértőnek tartja Körmendy-Ékes álláspontját

2000.10.31. 17:14
Demszky Gábor kedden kiadott közleményében kiáll az internetezők mellett. Az SZDSZ-es politikus sértőnek nevezte Körmendy-Ékes kijelentését, mely szerint a magyar internetezők főleg pornóoldalak nézegetésére használják a világhálót. Demszky szerint az internetes közösség hatékony önszabályozást alkalmaz, amelyből a politikusok is tanulhatnának.
Ahogy növekszik a magyar internetezők száma és az oldalak olvasottsága, a politika kezdi felismerni, hogy fontos kommunikációs és tömegkommunikációs eszköz van a cégek és magánszemélyek kezében. Ha pedig fontos tényezőről van szó, rögtön megjelenik a szabályozás, az irányítás igénye. Az Egyesült Államokban már néhány éve zajlik az internetes tartalom szabályozása körüli vita, bár ott a politikai pártok legfeljebb a törvényjavaslatok szövegét dönthették el, annak alkalmazásából kimaradtak.

Itthon azonban egy olyan testület szabályozza a médiát, mely nagyon is politikai döntéseket hoz. Ezért is okozott komoly felháborodást az internetezők és a szolgáltatók körében egyaránt Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnöknő múlt heti kijelentése, mely szerint szabályozni kéne az internetet. A szabályozásra, vagy a szabályozó testület irányítására pedig természetesen az ORTT-t tartaná a legmegfelelőbb szervezetnek.

Demszky Gábor, az SZDSZ pártelnökjelöltje kedden közleményben reagált Körmendy-Ékes Judit múlt heti nyilatkozatára. Demszkyt meglepte az ORTT elnökének álláspontja, amely - szerinte - tudatlanságról és az internettársadalom lenézéséről árulkodik.

,,Az internet a legszabadabb, legsokszínűbb, leginkább decentralizált kommunikációs eszköz, így Magyarországon sem az a baj, hogy túlzottan szabad, hanem az, hogy túlzottan drága" - fogalmazta meg véleményét a főpolgármester.

,,Méltatlannak és sértőnek tartom a magyar netközösség lenézését. Azt, hogy az ORTT elnöke szerint a magyar internetezők főleg pornóoldalak nézegetésére használják a világhálót."

Az SZDSZ elnökjelöltje szerint Magyarország leglátogatottabb honlapjai azok a portálok, amelyek információkkal, hírekkel, szórakozási és tanulási, illetve véleménynyilvánítási lehetőségekkel látják el olvasóikat.

,,Magyarországon az internetelérés és használat költsége duplája a nyugat-európai vagy USA-beli költségeknek, ezért a feladatot nem abban látom, hogy felügyelet alá vonjuk az internetet, hanem, hogy minél többek számára elérhetővé tegyük." - jelenti ki Demszky.

Az SZDSZ-es politikus emlékeztet arra, hogy a korlátozás ötletét korábban az MSZP vetette fel, és most csatlakozott hozzá a Fidesz is.

,,Ezek a régi, rossz reflexek ismerősek: korlátozni, szabályozni, tiltani. Lehet erről másképpen is gondolkodni. Én azt tapasztalom, hogy a netközösség maga formálja saját szabályait, maga formálja saját etikai kódexét. Ezt a politikának nem tiltani kell, hanem tanulni belőle." - hangsúlyozza Demszky közleménye.