Nándor
3 °C
16 °C

Online könyvtárat indít az EU

2008.11.19. 12:25
Csütörtökön megkezdi működését az Európai Unió internetes gigakönyvtára. Az Europeana weboldalán több millió film, fénykép, festményreprodukció, hangfájl, térkép, kézirat, újságcikk és egyéb dokumentum lesz elérhető, és persze rengeteg könyv.

Az online könyvtár alkotóinak elképzelése szerint az Europeanán egy cseh diák Prágából böngészhet majd a brit nemzeti könyvtárban, a British Libraryben, egy ír művészetkedvelő pedig sorban állás nélkül megnézheti a Mona Lisát. Az Europeana az ókori Alexandria híres könyvtárának mintájára kívánja felhalmozni és digitálisan elérhetővé tenni Európa kulturális kincseit.

Az Europeana csütörtökön nyílik meg egyelőre szerény 2 milliós digitalizált tétellel. A teljes digitális kultúrkincstárnak 2010-re kell teljesen elkészülnie, akkor 10 millió tételt fog tartalmazni. Ez is csak a legjelenősebb könyvekre szorítkozik, hiszen Európa közkönyvtáraiban nagyjából 2,5 milliárd könyvet őriznek. Ma az EU-tagállamok nemzeti könyvtáraiban a könyvállománynak mindössze 1 százaléka digitalizált. Az unió célja az, hogy 2012-ben ez az arány 4 százalékra nőjön. A végső lépés persze az, hogy mindent el lehessen érni online is.

A Microsoftnak már beletört a bicskája egy hasonló feladatba. Az óriás szoftvercég 2006-ban elindította online könyvtárát, de másfél évvel később feladta, mindössze 750 ezer tétel digitalizálása után. A Google 2004 végén fogott hasonló vállalkozásba, állítása szerint most 7 millió online elérhető könyvvel rendelkezik. Az európaiak saját dolgukat azzal nehezítik, hogy az Europeanát 21 nyelven lehet majd használni.