Valér
4 °C
8 °C

Bővül a kormányzati gerincháló

2004.11.18. 15:48
Már ötszáz intézmény rákapcsolódott a kormányzati gerinchálózatra, és megújult a magyarország.hu internetes portál is.
Az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatnak (EKG) az a feladata, hogy összekapcsolja a kormányzati és közigazgatási adatbázisokat, hálózatokat és informatikai rendszereket, illetve elérhetővé tegyen bizonyos szolgáltatásokat. Kiss Péter kancelláriaminiszter csütörtökön elmondta, hogy a napokban kapcsolódott az ötszázadik intézmény a rendszerre, és az év végére hatszáz intézmény csatlakozását szeretnék elérni.

Az Elektronikus Kormányzati Központ (EKK) által működtetett EKG segítségével az állampolgárok interneten is elintézhetik hivatalos ügyeiket. A rendszernek ezer-ezerkétszáz végpontja van, és eddig hatvanezer számítógép csatlakozott rá. A rendszer célja, hogy az ügyfél interneten intézhesse hivatalos ügyeit, például jövedelemadó-bevallást adhat, útlevél-kérelmet nyújthat be, lakcímváltozást jelenthet be, vagy rendőrségi bejelentést tehet.

Baja Ferenc, az EKK vezetője elmondta, hogy az EKG ez év februárjában kapcsolódott az Európai Unió TESTA hálózatához, amelyen rendszeren belüli kommunikáció ellenőrzött, és az adatok az EU felé is hitelesek. Baja Ferenc elmondta, hogy a magyarország.hu portál kifejlesztése 4,5-5 milliárd forintba került, és havonta körülbelül 250 ezer látogatója van.