Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Százdolláros kereső a Google-tól

2007.07.17. 15:50
Már évi száz dollárért licencelhető a Google keresőtechnológiája. Az olcsó Google a kisebb oldalakat célozza meg, akiknek a cég eddig csupán hirdetésért cserébe nyújtott licencelési lehetőséget.

Mostantól bárki vehet a weboldalára Google-keresőt, ami a saját oldala tartalmában keres. A Custom Search Business Edition bejelentésével a cég a kisebb oldalak felé nyit, amelyek tulajdonosai már évi száz dollárért licencelhetik a Google technológiáját. Az alapverzió ötezer aloldalon képes keresni, míg az évi ötszázba kerülő nagyobb változat keresési képességei ötvenezer oldalig terjednek.

A Google a keresőtechnológiájának licencelésével eddig nem igazán vette célba a kisebb oldalakat – a legkevésbé drága ajánlata a Google Mini volt, aminek a legolcsóbb verziója kétezer dollárba került, a nagyobbak pedig akár több tízezerbe (igaz, ezek külön célhardvert is tartalmaztak a szoftver mellett).

Ingyen is lehet, reklámért

A mostani bejelentés előfutára volt, hogy 2006 októbere óta bárki használhat az oldalán Google-keresőt, némi reklámért, illetve azért cserébe, hogy a találatok a Google oldalán jelennek meg. A Custom Search Business Editionnel megválhatunk a hirdetésektől és a saját oldalunkon jelennek meg a találatok is. A Google állítása szerint a kereső konfigurálása mindössze tíz percet vesz igénybe.

A Google 2004. augusztusi tőzsdére lépése óta 22 milliárd dollár bevételt termelt, ennek mindössze egy százaléka származott a technológia licenceléséből. Elemzők szerint az olcsón licencelhető keresőmotor nagyságrendi emelkedést hozhat ezen a téren úgy, hogy az a cégnek csak minimális többletmunkával jár.