16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A Google mindenkit lebuktat

2007.05.31. 12:24
Nem arról volt szó, hogy a férje horgászni megy? Akkor mit keresett egy piros Chevy Cobalt hátsó ülésén, 30 mérföldnyire a legközelebbi horgásztótól? A Street View a Google eddigi egyik legnagyobb dobása; 360 fokos panorámaképeken mutatja meg az amerikai városok utcáit, kivételes minőségben. Háborognak is a jogvédők, akik sokadszor vetik a Google szemére, hogy ő Nagy Testvér. Egy hazai adatvédelmi szakértő szerint a szolgáltatás Magyarországon valószínűleg törvényt sértene.

A sövényt nyírta vasárnap délután, vagy egy melegbár előtt ismerkedett? Vagy nem is emlékszik már? Ha szerencséje van, megmondja a Google legújabb találmánya, a Street View. A kereső térképébe, a Google Mapsbe integrált szolgáltatás a napokban jelent meg, és egyelőre csak néhány amerikai város, például San Francisco és Las Vegas utcaszintű megjelenítésére képes, de kalap le, amit tud, az megdöbbentő. Az utcák sarokról sarokra bejárhatók, vagy inkább beautózhatók, és a 360 fokban forgatható, nagyítható panorámaképeken nagy felbontásban, kitűnő minőségben látszanak nemcsak az épületek, hanem a járdán sétáló emberek, a kertekben játszó gyerekek, és az autók is - sok esetben rendszámostul, utasostul.

Google Street View a gyakorlatban
A maps.google.com eddig a térképeket négyféle nézetben (Traffic, Map, Satellite, Hybrid) jelenítette meg. Most a már lefotózott települések térképén megjelenik egy új ikon, a Street View. (Nem jelenik meg? Próbálja itt.) Ha erre kattint, kékkel kijelölve láthatók az utcák - csak azok, amelyekről már készült felvétel. Ha ilyen utcára kattint, megjelenik az adott pontról készült fotó, amelyet külön navigációs rendszer segítségével lehet kicsinyíteni, nagyítani, eltolni vagy forgatni. Jó szórakozást!
Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban közterületen bárki azt fényképez le, amit vagy akit akar, és a képet nyugodtan közzé is teheti, a Google Street View máris felháborodást váltott ki a privacyre, vagyis a magánélet szentségére kényes amerikaiak között. "Nem is tudom ... nekem problémát jelentene, ha minden egyes internetező tudná, hogy az 5NEX174 rendszámú Chevy Cobaltom egy kanyargós utcán cirkált egy utassal az első ülésen egy szép nyári napon" - írta egy elképedt blogger egy 5NEX174 rendszámú Chevy Cobalt láttán, amelyet a Street View-ban talált. És ez még csak egy ártatlan kép volt.

Hajtson át a Golden Gate-en!

Tizenegy objektívvel figyel a Nagy Testvér

Sokan már a Google műholdas térképének megjelenésekor is Nagy Testvért kiáltottak, bár annak felbontása meg sem közelíti az új szolgáltatásét - az űrből készült felvételeken, legalábbis azokon, amiket a Google használ, az emberi arcok nem felismerhetők, a rendszámok nem olvashatók.


A bácsi San Franciscóban, a Hartford és a 18. utca sarkán próbál átmenni a zebrán. Felismeri valaki?
Az Immersive Media azonban, a cég, amellyel a Google társult, 11 objektívvel felszerelt, nagy felbontású kamerát használ a képek elkészítéséhez. A kamerát egy járműre rögzítik, és végigmennek vele a feltérképezendő területen. Az elkészült, jó minőségű képek minden egyes pixeljét ellátják geotagekkel, vagyis a vonatkozó földrajzi információkkal, így a felvételek könnyen integrálhatók bármely térképes alkalmazásba. Az Immersive Media képeit eddig is használták várostervezésre és hadügyi célokra. Az viszont, hogy most a Google bárkinek elérhetővé teszi őket, újra okot ad az aggodalomra, annak ellenére, hogy a Street View felvételei nem valós időben láthatók, tehát azonnali kémkedésre alkalmatlanok.

Nálunk talán nem is menne


Jól látszik a rendszám
Ha a Google Magyarországon is be szeretné vezetni a Street View-t, az a vonatkozó rendelkezések, így többek között az adatvédelmi törvény és a netes szolgáltatásokat szabályozó elektronikus kereskedelmi törvény alapján nagy valószínűséggel jogellenes lenne, mondta Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet adatvédelmi és információszabadság programvezetője.

Nálunk például a fotó személyes adatnak minősül, személyes adat pedig az adatvédelmi törvény szerint csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy ha azt törvény rendeli el. Hasonlóan rendelkezik a polgári törvénykönyv is, amely szerint "képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges".

Földes szerint az Egyesült Államokban egyszerűbb a helyzet, mert ott nincs a privavcyre, vagyis a magánélet sérthetetlenségére vonatkozó átfogó szabályozás, Magyarországon viszont van, de a kérdés "ingoványos határterület" - annyi biztos, hogy a vonatkozó törvények rugalmatlanok. Így a Google Street View ezek alapján adatvédelmileg nincs rendben, és Magyarországi bevezetése "mindenféle aggályokat felvetne, amennyiben a képeken szereplő személyek felismerhetőek lennének" - mondta Földes.  • Hírek
  • Hírek