Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Fejlesztési központot telepítene Magyarországra a Google

2007.04.24. 10:15
Az internet "atyja" és a Google utazó nagykövete, Vint Cerf nemcsak azért járt hazánkban, hogy a Mindentudás Egyetemén tartson az internetet népszerűsítő előadást. Cerffel április másodikán sok olyan Google-munkatárs is érkezett, akiknek nem volt sok dolga az előadás körül. Őket sokkal jobban foglalkoztatta, hogy mennyire jók a magyar programozók.

Míg Cerf a budapesti előadására készült, a Budapesti Műszaki Egyetemen szóbeszéd lett egy titkos állásinterjú. A hír forrását senki nem tudta, mindenki csak valaki mástól hallotta az egymondatos üzenetet: "szóljatok olyan embereknek, akiket nem fogtok szégyellni". A láncban tejredő álláshirdetés állítólag a Magyar Tudományos Akadémiáról indult, s a vírusmarketing eredményesnek bizonyult. Több mint hetvenen jelentkeztek a titkos találkozóra.

Mint kiderült, a Google próbálja a suttogó kampánnyal elérni a legjobb magyar programozókat. Április másodika és hatodika között folyamatosan folytak a meghallgatások, reggeltől délutánig. Az interjúkon a szakmai felkészültség mellett arra is kíváncsiak voltak a Google emberei, hogy mennyire rátermettek, elszántak, csapatjátékosok a jelentkezők. Egyik forrásunk szerint "hardcore kocka feladatok" voltak terítéken, vagyis algoritmikus, "gondolkodtatós" problémákat kellett megoldani a jelentkezőknek.

"Hülyék lennének nem nyitni irodát"

Úgy tudjuk, az interjúztatásokkal a Google azt szerette volna felmérni, hogy mennyire erősek a magyar programozók. Csak a legjobbakra voltak kíváncsiak. Ezt pedig akkor érdemes felmérni, ha a kaliforniai cégnél komolyan felmerült az a lehetőség, hogy fejlesztési központot hozzon létre Magyarországon.

Forrásaink szerint a Google-nál az a koncepció, hogy közel kell menni a jó szakemberekhez - "a porszívó közelről szív a legjobban" -, tehát oda érdemes régiós központokat telepíteni, ahol sok a kiváló képességekkel rendelkező programozó.

Megkerestük a Google magyarországi képviselőit is, ám a felvételit és az esetleges fejlesztési központot érintő kérdésünkre az ilyenkor szokásosnak mondható választ kaptuk: "pletykákat és híreszteléseket" nem kommentálnak.

Egyelőre semmi rizsa

Lengyelországban már ott vannak
A térség legnépesebb országában már több központot is létesített a Google. Nemrégiben jelentették be, hogy Wrocławban (Boroszlóban) innovációs központot létesítenek, mely körülbelül 200 munkahelyet teremt majd a településen. A bejelentést követően azonnal megkezdődtek a felvételik, s várhatóan néhány héten belül már meg is nyit a részleg. A hivatalos indoklás szerint azért éppen Wrocławra esett a választás, mert "elérhető a magasan kvalifikált munkaerő, és az ország gazdaságilag stabil, infrastruktúrája erős." A Google már korábban megnyitotta a lengyelországi Krakkóban kutatási és fejlesztési központját, mely a jövőben szorosan együtt fog működni a wrocławi divízióval. A lengyel programozók egyébként rendszerint jól teljesítenek a Google kóderversenyén, a Code Jam-en. Tavaly például az európai versenyt a 25 éves Tomasz Czajka nyerte.

Ugyancsak nehéz bármit is megtudni az interjúra jelentkező programozóktól, hiszen "mindenki akkora NDA-t (titoktartási szerződést) írt alá, mint egy ház. Plusz szóban is megígérték a google-ösöknek, hogy egyelőre nem rizsáznak a dologról". Az általunk felkeresett programozók közül többen is szigorúan elutasítóak voltak, mondván, nem kommentálhatják az ilyen híreszteléseket.

Állítólag a Google szakemberei annyira elégedettek voltak a felvételizőkkel, hogy "hülyék lennének nem nyitni irodát". Úgy tudjuk, a jelentkezők zöme magyar volt. De előfordult az is, hogy a környező országokból utaztak ide olyan profi programozók, akik felkeltették a Google érdeklődését, vagy valahogy tudomást szereztek a suttogó hirdetésről. Számukra egyértelművé tették, hogy magyarországi munkáról lenne szó.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor dől el végleg, hol épít a Google fejlesztési központot ebben a régióban. A hírek szerint Prága is esélyes helyszíne lehet a lokális braindrain-központnak. Vint Cerf a magyar kirándulás után három nappal járt a cseh fővárosban, népszerűsíteni az internetet.