Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A képernyővédő megmenti a világot

2004.11.22. 13:14
A World Community Grid projekt résztvevői számítógépük szabad kapacitását - magyarán azt az időt, amikor nem dolgoznak, játszanak vagy böngésznek - a világ legkomolyabb egészségügyi és szociális problémáinak a megoldására fordíthatják.
A World Community Grid rácshálózati infrastruktúrája az egyszerű asztali számítógépeket összekötve hatalmas virtuális szuperszámítógépet hoz létre, így a tudományos kutatásokat több millióan támogathatják anélkül, hogy egyetlen árva fillért leemelnének a bankszámlájukról. A hálózat központi szervere a feldolgozandó adathalmazt apró csomagokra bontja, amelyeket az önkéntes felhasználók egyenként dolgoznak fel otthoni vagy munkahelyi gépükön.

Az ötlet egyáltalán nem új, hiszen már számos hasonló projektben használták több millió asztali számítógép erejét. Az egyik legsikeresebb nyilvános kutatási program a seti@home, amelyben a jelentkezők rádióteleszkópok által begyűjtött jelek között kereshetnek földön kívüli élőlények kommunikációjára utaló nyomokat. A regisztrálóknak egyébként csak egy különleges képernyővédőt kell letölteniük és telepíteniük számítógépükre, amely időnként letölt egy adatcsomagot a központból, és visszaküldi az eredményeket. A szoftver csak akkor indul el, ha a felhasználó nem dolgozik.

Mindent megold?

A World Community Grid elsőként az emberi fehérjék működését tanulmányozza, és a további kutatások témájáról egy nemzetközi tanácsadó testület dönt, amelybe az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is delegál egy-egy szakértőt. A testület vezető kutatóintézetek és nonprofit szervezetek javaslataiból válogat, és évente várhatóan hat projektet indít.

A rendszer hátterében dolgozó rácshálózati infrastruktúra létrehozását az IBM hardverekkel, szoftverekkel és technikai szolgáltatásokkal támogatta. Az IBM a United Devices vállalattal közösen 2003-ban a gyilkos himlővírus ellen bevethető gyógyszerek kutatására hozott létre rácshálózatot. Akkor 226 országból több mint kétmillió felhasználó csatlakozott a programhoz, amelyben harmincötmillió potenciális hatóanyagot vizsgáltak meg.