Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Egyre divatosabb az online kéregetés

2003.02.13. 17:30
Mandy Aylward a weboldalán a tandíja és a banki hitelei miatt nyakába szakadt 30 ezer dolláros adóssága visszafizetéséhez kér segítséget. Mostanáig a projekt csak 160 dollárt fialt, ennek egy részét saját anyja adakozta. Másnak jobban bejön az online kéregetés, de ehhez teljesíteni is kell. A Wired szerint a rendszeresen frissített, érdekes oldalra dőlnek a látogatók.
Az interneten kérnek segítséget. Egyedülálló édesanya vagy munkanélküli frissen végzett diplomás, nagy adósságokkal vagy túlhúzott hitelkártyával. Esetleg gyermektelen párok, akik a lombikbébiprogramra gyűjtenek. Egy mindenképpen azonos, a honlapra látogató embereket pénz küldésére szeretnék rábírni. Szkeptikus internetes szakértők "cyberbegging", azaz online koldulás néven emlegetik a jelenséget.

Eladósodott pincérnők, ápolók, feleségek

Mandy Aylward, 23 éves chicagói végzős divattervező és pincérnő most hozta létre honlapját, amelyen a tandíja és banki hitelei miatt nyakába szakadt 30 ezer dolláros adóssága visszafizetéséhez kér segítséget. Mostanáig a projekt csak 160 dollárt fialt, ennek egy részét saját anyja adakozta. A lány mégsem veszíti el a reményt, a Wirednek azt nyilatkozta, hogy bízik az emberek nagylelkűségében.

Egy 26 éves Los Angeles megyei ápoló, Brian Nolan azt állítja, neki nagyobb szerencséje van. Tavaly novemberben, weboldala megnyitásakor több mint 40 ezer dolláros mínuszban volt, de most már állítása szerint hetente 1000 dollár adomány érkezik. "Biztos vagyok benne, hogy egyszer saját erőből is vissza tudnám fizetni. De miért ne fogadjam el a felajánlott segítséget?"

Hazai kérők
6-8 éve a magyar nyelvű weboldalak jelentős részét tették ki a "kérem segítsen"-kreációk. Bár most is több hasonló oldal létezhet, rövid kereséssel egy érdekes példányt tudtunk felhajtani. Az extra.hu/segitsen szerzője inkább viccesre veszi a figurát, de valószínűleg élő számlaszámot adott meg. Bízhat a meglepetés erejében, vagy akár a látogató rozzant elmeállapotában. De az oldal számlálója után nem fizette be a regisztrációs díjat, vagyis talán tényleg meg van szorulva.

Itthon inkább az IRL koldulás, az MLM és a pilótajáték, vagy az utóbbi kettő elegyítése ürügyén szokás kihúzni a bélást a bámész user zsebéből.

A cyberbegging akkor támadt fel az USA-ban, amikor tavaly egy 29 éves New York-i lány, Karyn Bosnak azt állította, hogy az általa indított SaveKaryn.com látogatói elegendő pénzt küldtek ahhoz, hogy visszafizesse 20 ezer dolláros adósságait.

A tévékben online hírességgé vált lány azóta értékesítette története közlési jogait, és könyvén dolgozik. Néhány szakértő azonban kételkedik abban, hogy Bosnak és társai képesek pénzhez jutni a webjeik révén. "Bizonyítékokat szeretnék látni" - foglalta össze véleményét Steve Jones, az illinois-i egyetem kommunikációs tanszékének vezetője.

Karyn Bosnak csak emailben volt hajlandó nyilatkozni, és könyve megjelenése előtt nem akart részletes pénzügyi adatokat közölni. Brian Nolan banki kivonanot mutatott, amelyek szerint a számlájára hetente érkeznek összegek, néhány esetben az online fizetést lehetővé tevő PayPal-től is.

Rendszeresen frissített tartalom

Brian szerint sikerének az a titka, hogy rokonszenves felépítésű, rendszeresen frissül és érdekes olvasmány. A megkönnyeztető történetek nem vonzzák, hanem inkább taszítják a látogatókat. Ha viszont érdekes, amit látnak, rendszeresen visszatérnek, még akkor is, ha elvi, vagy más okokból nem adakoznak.

Christine Kent, akinek a macskája a SaveBuster.com fő sztárja, szintén ezen a véleményen van. Szerinte a pénzt kérő oldalakat nyit emberek nagy része félreértette, hogy miért figyeltek fel ennyien Karyn Bosnak oldalára.

"Az oldala tényleg remek olvasmány. Az ilyen site-ok tulajdonosának adakozni olyan, mint előfizetni egy folyóiratra. Fogadok, hogy sokan azt gondolták magukban: 10 percig szórakoztatott az oldala, küldök neki pár dollárt" - jelentette ki Christine Kent.

Penny Hawkins nővérnek tanul, és valódi vihart kavart, amikor létrehozta a helpmeleavemyhusband.com-ot (segíts, hogy elhagyhassam a férjemet). Az oldala egyik látogatója azt írta: "Én nem kérek idegenektől pénzt, hogy segítsenek, hanem átszervezem a bevételeimet és a számláimat."

A hasonló tartalmú hate mailek miatt egy Seattle külvárosában élő, mesterséges megtermékenyítésre gyűjtő házaspár inkább leállította a weboldalát.  • Vennék
  • Hírek