Gerzson
-3 °C
2 °C

Saját domainvégződést szeretnének a mobilcégek

2004.03.11. 11:36
A drótnélküli internet korszak újabb állomásaként a Nokia, a Vodafone, a Microsoft és még hat informatikai és telekommunikációval foglalkozó cég szerdán bejelentette, hogy a mobiltelefonos webelérés érdekében az egységes .mobile felső szintű domainnevet regisztrálnának, adta hírül a New York Times.
A kilenc csatlakozó vállalat, többek között a Hewlett-Packard, a francia Orange és a Samsung Electronics is, Londonban jelentették be a mobilspecifikus domainnévre vonatkozó igényüket. A csoport a webcímvégződés meghatározásakor arra törekedett, hogy a vezetéknélküliség egyértelműen látsszon a kifejezésből, s ez alapján a .mobile vagy a .phone domainek merültek fel lehetőségként.

A telekommunikációs ipar résztvevői arra számítanak, hogy egyre többen használják mobiltelefonjukat, palmtopjukat internetezésre. A kilenc cégből álló csoport az egységes domainnévre vonatkozó igényét az ICANN-nél (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), az internetcímeket felügyelő szervezetnél jelentette be.

Vezetéknélküli internetre utal

"Amennyiben valaki .mobile végződésű weboldalra látogat, olyan szájtot talál, amelyet kifejezetten a mobiltelefonról történő interneteléréshez alakítottak ki. Legfontosabb a letöltés sebessége és az egyszerű használat" - nyilatkozta a Vodafone szóvivője, hangsúlyozva, hogy a .mobile név egyelőre hipotetikus. A vállalatok további nevek regisztrálását is kérték a felügyelettől.

Az ICANN március 16-i határidővel zárja le a kérvények beérkezését, amelyek sorsáról független szakértők bevonásával dönt. Az informatikai és telekommunikációs cégekből álló kérvényező csoport háromtól hat hónapig terjedő elbírálási folyamatra számít. Ha az ICANN pozitív döntést hoz, az új címek 2005 első felében megjelenhetnek.