Gusztáv
3 °C
7 °C

Pedálos internet a laoszi falvakban

2002.09.16. 14:36
Egy független alapítvány új projektje keretében Laosz legelmaradottabb területeire is szeretné eljuttatni az internetet. Mivel ezekben a falvakban nincsen sem áram, sem telefon, a számítógépek pedállal hajtott generátorokról üzemelnek majd, és vezeték nélkül, rádiós kapcsolattal csatlakoznak a világhálóhoz.
Laosz a világ egyik legszegényebb országa. Az itt működő független Jhai Alapítvány négy fő területen tevékenykedik: ezek az oktatás, az egészségügy, illetve a technikai és a gazdasági előrelépés segítése. A Jhai PC-projekt kulcsfontosságú szerepet játszhat az ország fejlődésében. A bevezető szakaszban öt olyan falut látnak el kommunikációs eszközökkel, ahol jelenleg elektromosság és telefon sincsen.

A projektet aprólékosan dokumentálni fogják, sikere esetén ugyanis hasonló beruházásokat szeretnének megvalósítani a világ számos pontján. A 'jhai' szó jelentése egyébként: "szívek és elmék együtt dolgoznak".

Áram házilag

"A berendezés az áramot egy autóakkumulátorban tárolja - magyarázta Lee Thorn, a projekt egyik vezetője az Australia.internet.com című lapnak -, ezt egy pedálos szerkezettel lehet feltölteni, amely egy kis generátorhoz van kapcsolva. A generátor az autóakkumulátorhoz van kötve, az pedig árammal látja el a számítógépet." A falvak gépei vezeték nélkül kapcsolódnak a hálózathoz. Minden falunak lesz egy napelemes átjátszóállomása is a folyóvölgy melletti hegygerincen. Ez az állomás elküldi a rádiójelet egy közeli mikrohullámú toronyba, végül pedig egy Vientianéban található szerverre, amely már az internethez kapcsolódik.

Karbantartás nélkül

Jhai PC protptipus
A Jhai PC-k úgynevezett beágyazott áramkörökkel üzemelnek, hasonlókkal, mint egyes ipari berendezések. A gépek megfelelően robosztusak, és nincsenek bennük mozgó alkatrészek - például ventillátorok vagy lemezmeghajtók - így hosszú ideig üzemelhetnek karbantartás nélkül. A számítógépet egy Mach-Z alapjaira építették, teljesítménye egy 133 MHz-es 486-os gépének felel meg. Azért esett erre a választás, mert a megfelelően alacsony energiafogyasztású gépek közül ezt találták a legalkalmasabbnak internetezésre.

A hálózathoz 802.11b szabványú PCMCIA-modemmel kapcsolódnak a gépek. A rendszert Sound Blaster-kompatibilis hangkártyával is kiegészítették. Az alkatrészeket egy préselt lemezekből készített házba helyezték, ez légmentesen elzárja a külvilágtól a gépet, viszont megfelelő hőleadást biztosít.

Lao Linux

A rendszer Linux-alapú, lao nyelvre átültetett szoftvert használ. A Jhai PC elsősorban emailküldésre és internetalapú telefonkapcsolat létesítésére használható, de a segítségével egyszerű dokumentumokat is el lehet készíteni, sőt könyvelésre és kisebb adatbázisok kezelésére is alkalmas. A falusiak egy középiskolai internetoktató programot is igénybe vehetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!