Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pedálos internet a laoszi falvakban

2002.09.16. 14:36
Egy független alapítvány új projektje keretében Laosz legelmaradottabb területeire is szeretné eljuttatni az internetet. Mivel ezekben a falvakban nincsen sem áram, sem telefon, a számítógépek pedállal hajtott generátorokról üzemelnek majd, és vezeték nélkül, rádiós kapcsolattal csatlakoznak a világhálóhoz.
Laosz a világ egyik legszegényebb országa. Az itt működő független Jhai Alapítvány négy fő területen tevékenykedik: ezek az oktatás, az egészségügy, illetve a technikai és a gazdasági előrelépés segítése. A Jhai PC-projekt kulcsfontosságú szerepet játszhat az ország fejlődésében. A bevezető szakaszban öt olyan falut látnak el kommunikációs eszközökkel, ahol jelenleg elektromosság és telefon sincsen.

A projektet aprólékosan dokumentálni fogják, sikere esetén ugyanis hasonló beruházásokat szeretnének megvalósítani a világ számos pontján. A 'jhai' szó jelentése egyébként: "szívek és elmék együtt dolgoznak".

Áram házilag

"A berendezés az áramot egy autóakkumulátorban tárolja - magyarázta Lee Thorn, a projekt egyik vezetője az Australia.internet.com című lapnak -, ezt egy pedálos szerkezettel lehet feltölteni, amely egy kis generátorhoz van kapcsolva. A generátor az autóakkumulátorhoz van kötve, az pedig árammal látja el a számítógépet." A falvak gépei vezeték nélkül kapcsolódnak a hálózathoz. Minden falunak lesz egy napelemes átjátszóállomása is a folyóvölgy melletti hegygerincen. Ez az állomás elküldi a rádiójelet egy közeli mikrohullámú toronyba, végül pedig egy Vientianéban található szerverre, amely már az internethez kapcsolódik.

Karbantartás nélkül

Jhai PC protptipus
A Jhai PC-k úgynevezett beágyazott áramkörökkel üzemelnek, hasonlókkal, mint egyes ipari berendezések. A gépek megfelelően robosztusak, és nincsenek bennük mozgó alkatrészek - például ventillátorok vagy lemezmeghajtók - így hosszú ideig üzemelhetnek karbantartás nélkül. A számítógépet egy Mach-Z alapjaira építették, teljesítménye egy 133 MHz-es 486-os gépének felel meg. Azért esett erre a választás, mert a megfelelően alacsony energiafogyasztású gépek közül ezt találták a legalkalmasabbnak internetezésre.

A hálózathoz 802.11b szabványú PCMCIA-modemmel kapcsolódnak a gépek. A rendszert Sound Blaster-kompatibilis hangkártyával is kiegészítették. Az alkatrészeket egy préselt lemezekből készített házba helyezték, ez légmentesen elzárja a külvilágtól a gépet, viszont megfelelő hőleadást biztosít.

Lao Linux

A rendszer Linux-alapú, lao nyelvre átültetett szoftvert használ. A Jhai PC elsősorban emailküldésre és internetalapú telefonkapcsolat létesítésére használható, de a segítségével egyszerű dokumentumokat is el lehet készíteni, sőt könyvelésre és kisebb adatbázisok kezelésére is alkalmas. A falusiak egy középiskolai internetoktató programot is igénybe vehetnek.