Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Egyiptom az internet ellensége

2006.11.09. 12:45
Idén kevesebb országban léptek fel az internetes véleménynyilvánítás ellen, de tizenhárom országban még mindig súlyos az elnyomás.

Idén először Egyiptom is felkerült az internet legfőbb ellenségeit nyilvántartó listára, Nepál, Líbia és a Maldív-szigetek azonban úgy tűnik jó útra tért, őket ugyanis eltávolították. Az internetes szólásszabadságot korlátozó országokról egy nemzetközi újságíró jogvédő szervezet, a Reporters Sans Frontières (RSF) állít listát.

Do you Yahoo?

Az RSF idén 24 órás tiltakozó akciót szervezett, és arra kérte az internetezőket, hogy szavazzanak a leggonoszabb országra - így ha elmennek lobbizni bizonyos országokba, több ezer ember véleményét közvetíthetik. Emellett az RSF weboldalán hangüzenetet lehetett hagyni a Yahoo társalapítójának, Jerry Yangnak, a cég kínai tevékenységével kapcsolatban, írta a BBC.

Mint azt korábban megírtuk, az RSF szerint 2003-ben a Yahoo segített börtönbe juttatni egy kínai újságírót, Li Cset, aki abban volt vétkes, hogy az állami korrupciót kritizálta. 2005-ben pedig egy másik újságírót - Si Taót - tíz év börtönre ítéltek rendszerellenes online publikációk miatt, állítólag szintén a Yahoo segítségével. A webkeresőt működtető cég a jó üzlet reményében szorosan együttműködik a kínai hatóságokkal, és blokkolja a kormány által nem kedvelt online tartalmak elérhetőségét.

Blogellenes Egyiptom

A fekete listán szereplő országokat, például Kínát és Burmát általában az emberijogi csoportok is erősen kritizálják. A BBC szerint Egyiptom nem webes cenzúrázás miatt került fel a listára, hanem a blogolókkal szemben tanúsított hozzáállása miatt. Idén ugyanis három bloggert letartóztattak, miután demokratikus reformokról írtak.

A szervezet szerint bíztató, hogy idén három országot is levehettek a listáról. Líbiában például megállapították, hogy a helyi internetet már nem cenzúrázzák, ugyanakkor Moamer Kadafi elnököt még mindig a szabad sajtó esküdt ellenségének tartják.

A piszkos tizenháromba Fehéroroszország, Burma, Kína Kuba, Egyiptom, Irán, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szíria, Tunézia, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnam tartozik.