Piroska
-2 °C
5 °C

Szélessávú internetet karácsonyra

2005.12.23. 18:34
A novemberben indított akciós időszak napokon belül véget ér: a december 30-a után érkezett megrendelésekre már nem jár a kedvezmény, és január 31-én lejár az ingyenes időszak.

December végén beköttetni az akciós adsl-t olyan, mint a nem kívánt terhesség utáni menstruáció: megkésett. Az akciós, ingyenes időszak több szolgáltatónál december 31-ig tart, tehát valójában már nincs is: ha a cikk olvasása utáni pillanatban megrendeli az adsl-t, akkor sem valószerű, hogy még idén bekötnék azt.

Árpolitikusok

Százmilliókat nyert Dédestapolcsány
December közepéig egymilliárd forint támogatást ítélt meg szélessávú hálózat fejlesztésére kiírt pályázatban résztvevő önkormányzatoknak az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A kiírásban az üzletileg kevésbé vonzó városok és falvak vehettek részt. Borsodbóta, Dédestapolcsány, Mályinka, Sajómercse és Uppony 134 millió forintot nyert a hálózat kiépítésére, míg Pápának, Pécsváradnak, Szentesnek, Bicskének, és a négy település vonzáskörzetének 250 millió forint áll a rendelkezésére.
Így aztán nem is foglalkoztunk ezekkel a csomagokkal. Szemezgettünk az akciók közül, hogy csak azokkal az ajánlatokkal terheljük az olvasót, amelyek szavatossága eltart január végéig.

A T-Com kínálta akciót a szolgáltatók különféle árpolitikával próbálják átadni a felhasználóknak, a többség az ingyenes időszakot választotta. Ez azonban akkor érte meg igazán, ha valaki rögtön kapcsolt, és novembertől kihasználta a lehetőséget. Ebben az esetben három hónapig ingyen használhatta a netet, ami egy éves hűségnyilatkozat mellett 25 százalékos árengedményt jelent.

Aki azonban most fizetne elő, jobban jár, ha azok közül az ajánlatok közül válogat, amelyek nem pár hónapig (jelen esetben már csak egy hónapig) tartó ingyenes időszakot kínálnak, hanem egész évre elosztották a kedvezményt. Így folyamatosan fizetni kell, de a végösszeg mégis kedvezőbb, mint ha januárban költségek nélkül használhatná az internetet.

Ingyenes, de drágább

Táblázatunkban összegyűjtöttük az árakat, az utolsó oszlop az egy évre vetített költségeket mutatja, egy megabites sávszélesség és egyéves hűségnyilatkozat mellett. Ebből kiderül, hogy a két, 12 hónapig fizetős szolgáltatás lényegesen olcsóbb, mint az egy hónapot ingyenesen kínáló csomagok. Az Interware az ingyenes időszak mellett is versenyképes havidíjat kínál, az egy évre vetített összegbe azonban bele kellett számolnunk a modem díját is, amit ennél a társaságnál külön meg kell venni. Ugyanakkor még így is ez a második legkedvezőbb ajánlat.

Egyszeri díj Havidíj Ingyenes Összköltség
Externet 0 7495 nincs 91140
T-Online 0 9500 január 31-ig 104500
Interware 0 7800 január 31-ig 91050
Inter.net 11960 8895 január 31-ig 109800
Keystone 14060 13080 január 31-ig 157940
EQNet 0 9120 január 31-ig 100320
Drávanet 0 9240 január 31-ig 101640
EnterNet 0 9500 január 31-ig 104500
EnterNet 0 6600 nincs 79200

Az Inter.net és a Keystone belépési díjjal súlyosbítja a helyzetet, ráadásul ez utóbbi társaságnál december 29-ig meg kell rendelni a csomagot, hogy az akcióban részesüljünk, míg a többieknél december 30-ig várhatunk.

Az EQNet a szolgáltatóváltóknak is odaadja azt a kedvezményt, amit a T-Com csak az új ügyfeleknek ad. Mint azt megírtuk, a T-Com az akcióból kizárta azokat az ügyfeleket, akiknek volt bármilyen előfizetésük az elmúlt 3 hónapban. Aki tehát a kedvezmény meghirdetése után egyből lemondta meglévő szolgáltatását, az sem részesülhetett a kedvezményből, hiszen pont három hónapig tartott az akció. Persze a szolgáltatóváltó joggal érezhette átverve magát, hiszen az egyik mobilcégtől a másikhoz átigazolót sem tekintik régi előfizetőnek, csak azért, mert már korábban volt egy mobilja.

Veszélyes apró betűk

Nem nő a sávszélesség
A T-Com jelenleg nem tervez a tavaly év végihez hasonló, újabb előfizetői sávszélesség bővítést, mondta el a társaság sajtóosztálya az Indexnek. A vállalat kétszer váltott a közelmúltban: 2004 novemberében a 384 kilobites sávszélességet fél megabitesre növelte, majd 2005 májusában ezt a csomagot 1 megabitesre izmosította, díjemelés nélkül. Persze ezzel párhuzamosan a többi csomag sávszélessége is nőt. A T-Com szerint a lakosság többsége jelenleg az egy megabites csomagot használja.
Az internetes szolgáltatók azonban nehezebb helyzetben vannak, hiszen a vonalat mindegyik cégnek a T-Com adja, az óriáscég szempontjából pedig nem minősül új előfizetőnek az, aki egyik szolgáltatótól eltűnik, és felbukkan egy másiknál. Az ügyfelek tehát a Matáv utódjának piaci súlya miatt szívnak.

Ahol a „régi” előfizetők is részesülhetnek az akciós ajánlatból, ott a szolgáltatók vállalták magukra a költségeket, és a különbséget a cég fizeti a T-Comnak az ügyfél helyett. Ugyanakkor az EQNetnél ügyelni kell arra, hogy a hűségnyilatkozat egy éve az akciós időszak lejárta után indul csak be, tehát 2007 februárjáig a szolgáltatóhoz lesz kötve az ügyfél.

A többi cégnél azonban fizetni kell, nem is keveset. Aki szolgáltatót vált, több tízezer forintos kiadással számolhat, van, hogy csatlakozási díjat kell fizetnie, máskor a havidíj magasabb, persze az is előfordul, hogy nincs lényeges különbség az új- és a szolgáltatót váltó ügyfeleknek kínált csomagok között. Például az Externetnél havonta alig 250 forinttal „büntetik” a váltókat, ami még kigazdálkodható.