Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Vulgáris domainnevek

2000.12.26. 10:59
Nem könnyű feladat elé állította az amerikai bíróságot a Network Solutions (NS), illetve egyik ügyfelének pere. A National Advertising A-1 azután indította perét, miután a Network Solutions megtagadta az általuk igényelt domainnevek regisztrálását. Az NS azért dobta vissza a benyújtott neveket, mert azokat vulgárisnak tartotta, a National Advertising szerint azonban a szolgáltató ezzel megsértette a szólásszabadságot.
A bíróság döntésében jóváhagyta a Network Solutions (NS) eljárását, mondván, hogy az igényelt nevek - amelyek egyébként szex- és más felnőtteknek szánt oldalakra mutattak volna - sértik a közízlést, ezért nem alkalmazhatóak. Habár konkrét szabályozás nincs, a jelenleg hatályos törvények szerint a szolgáltató eldöntheti, hogy mely neveket hajlandó regisztrálni és melyeket nem.

A bíróság szerint megbotránkozást keltő szavak nem szerepelhetnek a domainnevekben

A felperes National Advertising A-1 érvelésében arra hivatkozott, hogy a nevek nem csak a tájékozódásban segítenek, hanem a hozzájuk tartozó oldal profilját nagyban meghatározzák. Ebben az esetben a név nem csak egy utcanévtáblával egyenlő, hanem igenis védjegy, amelyre más jogok vonatkoznak. (Ezért történhet meg az, hogy egyes nevek dollármilliókért cserélnek gazdát, illetve ezért is olyan szigorúak a rájuk vonatkozó copyright törvények.)

Mivel konkrét törvények nem határozzák meg, hogy mely neveket lehet bejegyezni, ezért minden regisztrálásra jogosult cég saját hatáskörében, a saját vonatkozó szabályai szerint döntheti el, hogy mit hajlandó regisztrálni és mit nem. A bíróság ezt a döntést helybenhagyta, az ítélet szerint a cég a kormány ajánlásainak megfelelően járt el, ezért semmiféle retorzió nem érheti.

A bíróság véleménye szerint egy-egy domainnév az utcanévtáblákhoz hasonló, nyilvános, ezért nem engedhető meg, hogy benne megbotránkozást keltő szavak kapjanak helyet. A nevek helybenhagyása azonban még mindig az adott cégekre van bízva, ezért fordulhat elő, hogy egyes cégek gyakorlatilag bármit hajlandóak regisztrálni.

Hazánkban a regisztrátorok nem felelősek a bejegyzett domainekért

Hazánkban a domainneveket regisztráló Internetszolgáltatók Tanácsa .hu közdomainekre vonatkozó szabályozásában tiltja a gyaníthatóan jogellenes vagy megbotránkozást, félelmet keltő vagy megtévesztő nevek regisztrációját. A regisztrátorok, illetve a nyilvántartók azonban nem felelősek a bejegyzett domainekért, és nem garantálhatják, hogy minden ilyen nevet felismernek.

Az Interware Kft. regisztrátora - ezt megerősítve - érdeklődésünkre elmondta, hogy Magyarországon a regisztrátor joga eldönteni, hogy milyen nevet tart vulgárisnak. Elképzelhető, hogy egy nevet egy cég nem hajlandó bejegyezni, egy másik azonban igen, sokat nyom a latban az is, hogy bizonyos szavakat milyen környezetben használnak. Lehetséges, hogy valaki idegen nyelvű nevet szeretne bejegyeztetni, amit megtehet, de a regisztrátorok természetesen utánajárnak a szó jelentésének.

Az, hogy ki mit tart vulgárisnak, egyéntől függ. Erről tanúskodik az ISZT tanácsadó testületének legutóbbi állásfoglalása is, mely szerint nem megbotránkoztató a Punci.hu és a Forrópunci.hu domainnév. A TT álláspontja szerint ,,a kérdéses, a nemiségre, női szexualitásra utaló szavak a magyar köznyelvben széles körben elfogadottak, önmagukban megbotránkoztatónak vagy vulgárisnak nem minősülnek".

Amennyiben vita alakulna ki egy névről, az Internetszolgáltatók Tanácsának tanácsadó testülete hivatott dönteni. Egyelőre hazánkban még nem fordult elő hasonló eset, habár a polgári peres eljárás lehetősége adott. Magyarországon egyelőre a bejegyzett védjegyek regisztrálásával kapcsolatban voltak csak bírósági eljárások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!