Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wifin rabolt a biztonsági főnök

2005.08.22. 17:00
Finnországban egy wifi-szolgáltató figyelmetlenségét kihasználva bűnözők leürítettek egy bankszámlát, a nyomaikat pedig majdnem sikerült eltüntetniük. Azzal buktak le, hogy a megkárosított cég laptopját használták.

A világszerte tevékeny GE Money pénzügyi szolgáltató vállalat Helsinkiben működő kirendeltsége a rendőrség segítségét kérte, miután észrevették, hogy egyik bankszámlájukról 2005 júniusában kereken 200 ezer eurót (48,8 millió forintot) emeltek le ismeretlenek.

A rendőrségnek a nyomozás során különös meglepetésben volt része, idézte a Tecchannmel híroldal Jukkapekka Risu, az ügy vizsgálatáért felelős rendőrtiszt szavait. Mint megállapították, a GE Money 26 éves biztonsági főnöke, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, megszerezte a szükséges banki szoftvert illetve a kifosztott számla jelszavait.

Majdnem sikerült

A fiatal informatikus tettestársai Helsinki Kallio városrészében egy nem védett wifi-hálózaton keresztül, laptop segítségével léptek be a rendszerbe, és lerámolták a számlát. A pénzt egy olyan számlára továbbították, amelyet fél évvel korábban nyitottak.

Az elkövetők azzal remélték eltüntetni a nyomaikat, hogy egy harmadik, kívülálló személy wifi-hozzáférését használva bonyolították a tranzakciót. A terv egy ideig működött is. Miután viszont a rendőrség átkutatta a wifi-felhasználó lakását, rájöttek, hogy a tettest máshol kell keresniük.

A nyomozók sikeresen megállapították a WLAN-rendszerbe belépett laptop MAC-címét (egyedi azonosító számát), és ebből kiderítették, hogy a noteszgép a GE Money tulajdonában van. Jukkapekka Risu szerint ezután egyre több nyom utalt a biztonsági vezető érintettségére.

Oda a zsíros meló

Végül sikerült megtalálni a számítógépet, amelyről az illegális tranzakciót bonyolították, és ezzel meg is oldódott a talányos ügy, mondta Risu. Időközben az ellopott pénzt megtalálták és lefoglalták. A biztonsági főnököt és három társát még nem állították bíróság elé, a GE Money viszont rövid úton megvált az illetőtől.

A hatóságok utazási korlátozást róttak ki rájuk, az egyik gyanúsított pedig előzetesben várja a vizsgálatok eredményét. Pekka Pattiniemi, a GE Money finnországi menedzsere megerősítette a biztonsági vezető kirúgását.