Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Wifin rabolt a biztonsági főnök

2005.08.22. 17:00
Finnországban egy wifi-szolgáltató figyelmetlenségét kihasználva bűnözők leürítettek egy bankszámlát, a nyomaikat pedig majdnem sikerült eltüntetniük. Azzal buktak le, hogy a megkárosított cég laptopját használták.

A világszerte tevékeny GE Money pénzügyi szolgáltató vállalat Helsinkiben működő kirendeltsége a rendőrség segítségét kérte, miután észrevették, hogy egyik bankszámlájukról 2005 júniusában kereken 200 ezer eurót (48,8 millió forintot) emeltek le ismeretlenek.

A rendőrségnek a nyomozás során különös meglepetésben volt része, idézte a Tecchannmel híroldal Jukkapekka Risu, az ügy vizsgálatáért felelős rendőrtiszt szavait. Mint megállapították, a GE Money 26 éves biztonsági főnöke, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, megszerezte a szükséges banki szoftvert illetve a kifosztott számla jelszavait.

Majdnem sikerült

A fiatal informatikus tettestársai Helsinki Kallio városrészében egy nem védett wifi-hálózaton keresztül, laptop segítségével léptek be a rendszerbe, és lerámolták a számlát. A pénzt egy olyan számlára továbbították, amelyet fél évvel korábban nyitottak.

Az elkövetők azzal remélték eltüntetni a nyomaikat, hogy egy harmadik, kívülálló személy wifi-hozzáférését használva bonyolították a tranzakciót. A terv egy ideig működött is. Miután viszont a rendőrség átkutatta a wifi-felhasználó lakását, rájöttek, hogy a tettest máshol kell keresniük.

A nyomozók sikeresen megállapították a WLAN-rendszerbe belépett laptop MAC-címét (egyedi azonosító számát), és ebből kiderítették, hogy a noteszgép a GE Money tulajdonában van. Jukkapekka Risu szerint ezután egyre több nyom utalt a biztonsági vezető érintettségére.

Oda a zsíros meló

Végül sikerült megtalálni a számítógépet, amelyről az illegális tranzakciót bonyolították, és ezzel meg is oldódott a talányos ügy, mondta Risu. Időközben az ellopott pénzt megtalálták és lefoglalták. A biztonsági főnököt és három társát még nem állították bíróság elé, a GE Money viszont rövid úton megvált az illetőtől.

A hatóságok utazási korlátozást róttak ki rájuk, az egyik gyanúsított pedig előzetesben várja a vizsgálatok eredményét. Pekka Pattiniemi, a GE Money finnországi menedzsere megerősítette a biztonsági vezető kirúgását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!