Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A hálótagadók utódaikat veszélyeztetik

2005.04.29. 16:10
Az internetet kezelni képtelen szülők gyermekei igen gyakran a digitális szakadék boldogtalan oldalán landolnak, állapította meg egy angol tanulmány.
Azok a szülők, akik nem rendelkeznek megfelelő internetes ismerettel, jelentősen rontják gyermekeik későbbi életesélyeit. Erre az eredményre jutott a londoni gazdaság- és politikatudományi intézet (LSE) csütörtökön publikált felmérése.

Az internet helye használatával kapcsolatos tudatlanság negatív hatással van a gyermekek fejlődésére és későbbi munkapiaci kilátására. A hálótagadók gyermekei igen gyakran a digitális szakadék boldogtalan oldalán landolnak.

Offline elszigetelve

Az LSE két évig tartó vizsgálataiban a szekértők 1511 fiatalkorút és 906 szülőt interjúvoltak meg az internetezési szokásaikkal kapcsolatban. A jelek szerint sok szülőnek egyszerűen nincs meg a képessége, hogy közvetíteni tudja gyermekének az internet kezelésével kapcsolatos ismereteket. A gyakorlott internetező szülők gyermekei viszont nagyon otthonosan kezelik a világhálót.

A sötét oldal csábítása

Manapság a fiatalok nagy része az internetre hagyatkozik a napi információk megszerzésénél, a házifeladat elkészítésénél és a karrier megtervezésénél, idézte a pte hírügynökség a felmérést vezető Sonia Livingstone szavait.

A fentiek miatt igen fontos, hogy a szülők ne hanyagolják el a nevelés ilyen szempontjait. Különben a gyerekek könnyen az internet sötét oldalára tévedhetnek, fogalmazott a kutatónő.

Jelenleg a brit fiatalok 98 százaléka fér hozzá az internethez. A gyerekek háromnegyede otthon is tudja használni a vlághálót. Minden ötödik megkérdezett fiatal saját hozzáféréssel rendelkezik, egynegyedük pedig napi rendszerességgel használja az iskolában a világhálót.