Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Beskatulyázódhat a Linux?

2000.10.10. 16:30
A Linux egyik legnagyobb támogatója, a Compaq szerint, meg kell változnia az operációs rendszer és a felhasználók kapcsolatának, amennyiben fel akar nőni a Windows mellé.
A Compaq, amely Intel és Alpha alapú gépein árusítja a Linuxot beismerte, hogy a nyílt forráskódú szoftver lemaradása bizonyos területeken akadályozhatja elterjedését.

A számítógépgyártó úgy véli, hogy több és jobb üzleti Linux-verziónak kellene elkelnie, emellett szükséges lenne egy szoftvertámogató infrastruktúrára, amely nélkül könnyen a technológiamániás stréberek (geek, gyík) operációs rendszerének szerepében ragadhat.

Közelebb kerülni az üzleti szférához

A vállalkozásbarátság a siker titka?
,,Most érkeztünk el arra a pontra, hogy közérthető referencia-oldalakra lenne szükség." - mondja Judy Chavis, a Compaq Linux-termékmenedzsere - ,,Különben fenn áll a veszély, hogy elszalasztjuk a pillanatot, és egy 'csak szakértőknek' jellegű szoftverré válik."

Chavis szerint a Linux 2.4-es kernel, és a 64-bites Linux előrelépés lesz. Hozzátette, hogy a következő hat hónapban jelentős értékben szállítanak linuxos rendszereket, nagy e-kereskedelmi vállalatoknak - a Linux szerepét ennek ellenére korlátozottnak ítélte meg:

,,A vállalkozásoknál használt Linuxot manapság nyomtatáshoz, web és email kiszolgáláshoz, vagy DNS-szerverként alkalmazzák, mert nem való adatbázis kezelésre, vagy online tranzakciók feldolgozására. Az Orcale-nak újra kell írnia adatbázis kezelőjét, mert a jelenlegi vállalhatatlan."

A Compaq szerint tehát az operációs rendszer nagyobb stabilitása nem elegendő a Microsoft legyőzéséhez - ehhez megfelelő alkalmazásokra, és felhasználóbarátságre lenne szükség. Az áttörést talán az olyan befektetések hozzák meg, mint az IBM-é, amely többszázmilliót költ Linux-fejlesztő központok létrehozására Ázsiában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!