Linuxos offenzíva a Microsoft ellen

2000.08.14. 18:26
A legnagyobb Linux-programozók egyesítik erőiket a legnagyobb számítógépgyártókkal, hogy közösen olyan szoftvereket fejlesszenek ki, amelyek közvetlenül versenyezhetnének a Microsoft népszerű alkalmazásaival (Office és társai).
gnome1 A Linuxos szoftverfejlesztők legjava a kedden kezdődő LinuxWorld konferencián jelenti be a Gnome Foundation megalapítását, melynek célja az egyszerű felhasználók számára is kezelhető ingyenes alkalmazások és egy egységes kezelőfelület kialakítása. A kezdeményezést teljes vállszélességgel támogatja az IBM, a Compaq, a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems, hogy csak a nagyobb gyártókat említsük.

A Gnome Foundation nem titkolt célja a Microsoft Office irodai alkalmazáscsomag megtorpedózása egy olyan ingyenes alternatívával, amely kezelését a csak hétvégénként passziánszozó hobbijúzer is könnyedén elsajátíthatja.

A Linux korlátai

A Linux szép eredményeket ért el a szerverpiacon, ahol például a webszerverek között igen előkelő helyet foglal el. Míg a szerverek 24 százaléka már behódolt a szabad forráskódú operációs rendszernek, az otthoni és az irodai számítógépek 88 százaléka továbbra is Windowst, 5 százalékuk pedig Macintosht futtat.

Üzleti és otthoni felhasználók körében csak elvétve lehet Linuxszal találkozni, mivel a Windows és az Apple jól bevált, ismerős, vonzó külsejű szoftvereit vagy nem lehet linuxos megfelelővel helyettesíteni vagy lehet, de a mezei júzer kifutna a világból, ha máshol jelennének meg az ikonok, mint ahogy azt megszokta.

A Gnome egyesíti a linuxos fejlesztőket?

A Gnome szabványok gyűjteményét egy nemzetközi programozókból álló csoport készítette el Miguel de Icaza vezetésével. A Gnome szoftver fokozatosan terjed linuxos/unixos körökben, és jó esélye van a fejlesztői környezetetként összefogni a programozó közösséget. Hamarosan a Sun is bejelenti, hogy a Gnome-ot kezelőfelületként fogja alkalmazni Solaris operációs rendszerében, ezzel is növelve az alá készülő alkalmazások piacát.

A linuxos fejlesztők szerint már az év végére elkészülhet egy sor olyan program, ami újabb tömegeket csábíthat át a microsoftos táborból. Az Eazel Corporation például azon dolgozik, hogy saját Nautilus nevű szoftverével egyszerűsítse a Gnome kezelőfelületét.

A nagy számítógépgyártók a LinuxWorld konferencián jelentik be sorra a Linux megerősített támogatását. A Hewlett-Packard beveszi "stratégiai operációs rendszerei" közé harmadiknak a Linuxot a Windows és a HP-UX mellé, az IBM ezentúl Gnome-mal felszerelt Linuxot is kínál hordozható Thinkpad gépeihez, csakúgy, mint a Compaq, amely iPaq kéziszámítógépeit szereli fel hasonló konfigurációval.  • Bérelnék
  • Bankszámla