Donát
-4 °C
2 °C

Betesz az IBM a Microsoftnak

2006.05.18. 11:00
A Microsoftnak 125 millió potenciális ügyfélről biztosan le kell mondania, ugyanis most ennyien használják az IBM Lotus Notes irodai programcsomagot, amely az OpenDocument formátumot támogatja, ráadásul az új változatra ingyen lehet majd frissíteni.

Bejelentette az IBM, hogy 125 millió - főként üzleti - felhasználója ingyen frissíthet a Lotus Notes irodai programcsomag következő verziójára. Az IBM emellett azzal is odacsapott a szoftveróriásnak, hogy az új xml-alapú dokumentumformátumok közül az Open Document Format (ODF) mellé állt. A Microsoft formátumával rivalizáló ODF már megkapta az ISO minősítést, ráadásul széles körben támogatott: ezt használja a teljesen ingyenes OpenOffice.org irodai programcsomag is.

Komolyan elkezdhet aggódni a Microsoft, ha az irodai programok piacán bekeményítenek az ellenfelei, ugyanis bevételének egyharmada, profitjának pedig a fele az Office különféle változataiból származik. Az iTWire informatikai lap arra is felhívta figyelmet, hogy a Microsoft több tízezer forintba kerülő szoftvercsomagja nem túl sikeres a fejlődő piacokon, például Kínában, Indiában és Kelet-Európában, és emiatt az elmúlt kilenc hónapban alig nőtt az ebből származó bevétele.

Bár az Office 2007 gyökeres változásokat ígér, sikere igencsak megkérdőjelezhető. Elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a cégek örömmel fogadják majd az új kezelőfelületet, hiszen bármilyen intuitív és egyszerű lesz a használata, minden alkalmazottnak meg kell majd tanulnia az újdonságokat. Az alternatívák ezzel szemben a jól megszokott kezelőfelületet használják, azaz megkönnyítik a régi Microsoft Office-ról való átállást.