Piroska
-2 °C
5 °C

Az indiai elnök a nyílt forráskód híve

2003.06.02. 11:10
A Hyderabad városában létesült nemzetközi informatikai intézet (IIIT) szombati átadását követően a hivatalos kormányzati állásponttól távolságot tartó Abdul Kalam indiai elnök váratlanul kiállt az Open Source kezdeményezés mellett.
Hivatali elődei gyakorlatától eltérve India elnöke egyértelműen kiállt a nyílt forráskódú szoftverek használata mellett. Abdul Karam nem rejtette véka alá a kedvetlenségét amiatt, hogy a kontinensnyi országban nagyobbrészt még a szerzői jogvédett szoftverek számítanak mindennaposnak, számolt be a Sun Network indiai híroldal.

A Poona egyetemhez tartozó IIIT szombati hivatalos megnyitó ünnepségét követően, az épületet bejáró Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam indiai elnök a jobbára Windowst futattó számítógépek láttán a nyílt forráskódú szoftverek fokozott alkalmazására szólított fel.

Az indiai elnök az IIIT átadásán
Forrás: iit.net
Ez a megoldás az országnak nagyobb esélyt biztosít a modernizációra, jelentette ki. A mérnök végzettségű indiai elnök a "legszerencsétlenebb dolognak" minősítette, hogy a kormányzati rendszerek és az oktatás jobbára még a drága szerzői jogvédett szoftverek béklyójában vannak.

India és a Fortune 500

Mint Abdul Karam kifejtette, országa szoftverfejlesztői mostanáig túlságosan megragadtak a Windows-alapú alkalmazásoknál. Mint a CNet idézi, az elnök beszámolt a Bill Gates-szel folytatott beszélgetéséről, amelyben a Microsoft elnökének világossá tette, hogy biztonsági megfontolásokból is a nyílt forráskódot támogatja. Nem maradhat el, hogy a felhasználó a saját biztonsági algoritmusait beépítse az alkalmazásokba, jelentette ki Abdul Kalam.

Ezen kívül az informatikai rendszerek annyira részévé váltak a mindennapos életnek, hogy a szerzői jogvédett szoftverek licencjogában bekövetkező legkisebb változásnak igen komoly utóhatásai lehetnek, mondta az indiai elnök.

Mint Abdul Karam hozzátette, az indiai informatikai ipar büszkén kijelentheti, hogy a legnagyobb vállalatokat felsoroló Fortune 500 listáról 260 vállalat az ügyfelei közé tartozik. Az elnök viszont jobban örülne annak, ha azt hallhatná: a Fortune 500-ból 260 indiai multinacionális vállalat.