Ágnes
-1 °C
2 °C

A játékgyártókat büntetné egy amerikai törvényjavaslat

2005.03.03. 14:30
A videojátékokat felügyelő, és osztályozó rendszerben új kategóriát alakítottak ki a tíz év alatti gyerekek védelmében, írja a Yahoo. Ezzel egyidőben egy törvényjavaslat a játékfejlesztőket és terjesztőket tenné felelőssé azokért a cselekményekért, amelyeket a játékos a program hatására tesz.

Az ESRB, a szórakoztató szoftverek besorolásáért felelős bizottság szerdai közleménye szerint ezentúl 'E10+' kóddal jelölik azokat a játékokat, amelyekben - akár minimális arányban - erőszakos elemek találhatóak.

Tíz éven aluliak védelmében

Az 'E10+' kategória az amerikai besorolási skála közepén, az 'E' és a 'T' jelek között helyezkedik el. Az 'E' kód arra utal, hogy a játék minden korosztálynak ajánlott, megkötés nélkül, a 'T' pedig azt jelenti, hogy tinédzsereknek szánják a programot. A besorolási rendszer 'M'-mel jelöli a 17 év felettieknek szánt játékokat, és létezik az 'AO' kód is, amelyet bár ritkán használnak, de ezzel jelölik a kizárólag felnőttkorúak számára ajánlott szoftvereket.

Az ESRB szerint a sport-, a verseny- és kalandjátékok megmaradnak 'E'-jelzésűnek, azonban az életszerűen ábrázolt harcokat, vagy verekedést tartalmazó programokat az új kategóriába sorolják.

Az ESRB minden az Egyesült Államokban forgalomba hozott játékot besorol. A szövetségi kormányzat üdvözli a bizottság tevékenységét, véleményük szerint az ESRB a leghatékonyabb médiaipari szereplő.

A terjesztőkre hárítanák a felelősséget

Egy képviselőházi törvényjavaslat eközben az erőszakosnak ítélt játék íróit és terjesztőit tenné felelőssé azokért az erőszakos cselekményekért, amelyeket a játékos a program hatására elkövetett. A tervezet szerint amennyiben a játékos 17 év alatti, nem felelős a cselekedeteiért.

Az ötlet egyik támogatója, Bill Hanson, a washingtoni rendőrség munkatársa szerint a gyerekek a játékok hatására sokkal érzékenyebbé válnak. "Leülsz és csak nézed, csak nézed ezeket a játékokat, aztán felállsz, és azt hiszed, hogy rendjén van, ha szétvered egy rendőr fejét baseballütőddel" - fogalmazott Hanson.

A tervezetet jelenleg a washingtoni képviselőház egyik bizottsága tárgyalja.