Brazília is Linuxot szeretne a hivatalokba

2003.10.13. 16:20
Brazília is csatlakozott azon országok sorához, amelyek támogató partnerként állnak a Linux ügye mögé. Nagy-Britannia és Oroszország tapogatózó lépését követően a brazil kormány bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá az IBM vezetésével, támogatást kérve az országban a Linux használatának népszerűsítésére.
"Ez alapvetően az első lépés. A dokumentum azt jelenti, hogy Brazília és az IBM készek együttműködni a közigazgatásba szánt Linux kifejlesztésében" - jelentette ki Sebastian Mocorrea IBM alelnök, aki egyben a latin-amerikai kormányzati kapcsolatok felelőse.

A szándéknyilatkozatot José Dirceu belügyminiszter írta alá, és egyben támogatásra szólította fel a brazil kormányzat minden részlegét, mondta Mocorella.

Meggyőzik a közszolgákat

Az IBM és a brazil kormány most egy kisebb szakértői csoportot állít össze, és a Linux használatát népszerűsítő kampányt dolgoznak ki. A program első elemét várhatóan 2004. elején indítják el, írta az InfoWorld híroldal.

Az erőfeszítések arra irányulnak, hogy Linux-kurzusokra invitálják a közszolgálati diolgozókat, illetve kis és középvállalatok között népszerűsítsék a Linuxot, mondta az IBM alelnöke.

Az elnöknek is szívügye

A brazil kormány már egy sor Linux projekt mögött ott áll. Például az ország tudományos és technológiai minisztériuma valamennyi nyomtatószerverét a nyílt forráskódú operációs rendszerre állítja át.

Luiz Inácio 'Lula' da Silva brazil elnök az Open-Source kezdeményezés nagy támogatójának számít. Szeptemberben olyan hírek keltek szárnyra, hogy elnöki nyilatkozatban biztatnák az állami hivatalokat és a vállalatokat, hogy a nyílt forráskódot részesítsék előnyben.

Rogério Oliveira, az IBM Brasil elnöke szerint a Linux kulcsszerepet kaphat a feltörekvő fejlődő országok gazdaságában.

Brit és orosz lépések

A múlt héten szerdán a brit kormány beszerzési irodája bejelentette, hogy terveket dolgoztak ki kilenc kísérleti Linux projekt beindítására, hogy élesben tanulmányozhassák a nyílt forráskódú rendszerek költséghatékonyságát. A fél évre tervezett tesztek körül szintén ott bábáskodik az IBM.

Ezzel közel egy időben az orosz távközlési és számítástechnikai minisztérium nyilvánosságra hozta a moszkvai Linux kompetencia központ létrehozására vonatkozó terveit.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla