Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kommunikációs központ lesz az új Windows

2004.05.06. 15:36
A Microsoft elképzelése szerint a jövőben a kommunikációs eszközeinkre érkező összes személyes és üzleti levelünket, telefonhívásunkat és faxunkat egyetlen központi helyen fogjuk tárolni: Longhorn operációs rendszert használó számítógépen. A Microsoft a héten megrendezett WinHEC fejlesztői konferencián ismertette az új Windows operációs rendszer kommunikációs képességeit. A Longhorn kódnéven futó rendszer várhatóan 2006-ban kerül a boltok polcaira.
A Longhorn egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a kommunikációselőzmény-kereső segítségével bármelyik korábbi üzenetünket, levelünket vagy beszélgetésünket előkereshetjük a számítógéppel a beszélgetőpartner neve vagy a beszélgetés időpontja alapján, mondta el a PcWorldnek Paul Erickson, a Microsoft kommunikációs fejlesztésekért felelős vezetője.

Semmi sem vész el

A beérkező emailek másolata a feladó neve alatt elmentett előzményeket tartalmazó fájlba kerül, és amikor újra felvesszük az illetővel a kapcsolatot, automatikusan előugrik a korábbi üzenetek listája. Mindez akkor is megtörténik, ha történetesen nem emailben, hanem más kommunikációs eszközzel keressük fel az illetőt.

Az új rendszer képességei azonban akkor látszanak igazán, ha internetes vezetékes telefonnal (VoIP) és bluetooth kapcsolatot támogató mobiltelefonnal is rendelkezünk, mondta Erickson. A mobiltelefonba elmentett számokat és a többi fontos adatot automatikusan letölti a számítógép, amikor hazaérkezünk, és a szélessávú kapcsolattal rendelkező felhasználók VoIP-telefonként is használhatják a számítógépüket. A Longhorn a ma is használt azonosító rendszer segítségével pontosan megmondja, hogy ki hív bennünket, és a fent említett módon előkeresi az összes hozzá kapcsolódó előzményt, még mielőtt fogadnánk a hívást. A beszélgetés hangfájlba mentését nem említette a Microsoft fejlesztője, de a csevegés közben készített jegyzeteket a Longhorn elmenti az előzmények közé.

Mindenhol, mindenkivel

A Longhorn segítségével nem maradhatunk le egyetlen fontos hívásról sem, írta a PcWorld. Ha éppen mással beszélünk, akkor előugrik egy üzenetablak, amellyel tájékoztathatjuk a hívót a helyzetről, ha pedig irodán kívül tartózkodunk, a szoftver automatikusan üzenetet küld a hívásról, vagy átirányítja a hívást a mobilunkra.

Persze ahhoz, hogy ezek a funkciók működjenek, számos gyártónak együtt kell működnie a Microsofttal, mondta Erickson. Például a vállalat már megkérte a mobilgyártókat bizonyos szükséges változtatások bevezetésére, hogy a termékeik később Longhorn kompatibilisek legyenek.