Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Buta Windows szegény indiánoknak

2005.06.29. 14:18
Olcsó, egyszerűsített Windows XP-vel szeretné meghódítani a szoftverkalózkodás sújtotta latin-amerikaiakat a Microsoft.

A Microsft Windows XP Starter Edition az alacsony jövedelmű, számítógépezéssel ismerkedő rétegeket célozza meg. Különleges szolgáltatása, hogy megtanít az egér és más perifériák használatára, hálózati funkciói netezésre korlátozódnak, korlátozza a futtatható programok számát, és túlzottan nagy teljesítményű processzorokon még futni sem hajlandó. Az operációs rendszer azért is támadták, mert korlátozottan upgradelhető.

katonanőt ábrázoló archív fotó
Hogy fognak örülni?
A döbbenetes termék spanyol változatát Mexikóvárosban mutatták be. A szoftverhez dobozban nem, csak pc-re installálva juthatnak az érdeklődők, már ha nem az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában élnek.

A Microsoft úgy látja, hogy a kezdő számítógépezőknek nincs szüksége funkciókra, ráadásul Mexikóban óriási tér van a fejlődésre: a lakosság mindössze 17 százaléka rendelkezik számítógéppel.

A kirabolhatatlanság büntetése

A bennszülöttek egyhavi átlagfizetésért, vagyis háromszáz dollárért juthatnak dobozos Windows XP Home operációs rendszerhez, míg az XP Próért félezret kell kirázni a sombreróból.

A Microsoft Mexico igazgatója, Felipe Sanchez Romero rámutatott, hogy az országban használt szoftverek 65 százaléka illegális. A kalózvindóz népszerűsége egyébként linuxostul lemosta a színről a nyílt forrású operációs rendszereket.

"A program azoknak készült, akik legális szoftverhez szeretnének jutni" - magyarázza az XP Startert Sanchez Romero.

A Microsoft már kiadta a szívatós operációs rendszer helyi változatait a szoftverkalózkodás által erősen fertőzött Thaiföldön, Indiában, Malajziában, Brazíliában és Oroszországban. Az EU-ban árult Windows XP N, vagyis a néma Windows azonban nem a Microsoft találmánya: a konkurensek, főleg a RealPlayert gyártó Real Networks tiltakozásainak hatására az unió rendelkezett úgy nemrég, hogy Európában a Media Playertől megfosztott verziót is kötelező forgalmazni.