Márk
13 °C
28 °C

Hamis fonttal jelent meg a Pro Libertate

2006.04.13. 10:30
Szerzői jogot sért annak a betűtípusnak a használata, amelyet a magyar Huszár Games, a Pro Libertate stratégiai játék fejlesztője tett a játék múlt csütörtöktől letölthető verziójába. A játék által telepített fontot Arial helyett Erialnak hívják, és megegyezik az amerikai Monotype betűkészletével. A Rákóczi-szabadságharcot feldolgozó játékért tízmillió forintot fizetett a fejlesztőnek az Oktatási Minisztérium. Az Arial 42 euróba, azaz tizenegyezer forintba kerül.

Kérdéses származású, "Erial" nevű betűtípust telepített a számítógépre a magyar Huszár Games múlt csütörtökön kiadott játéka, a Pro Libertate eredeti verziója. A Rákóczi-szabadságharc történetét feldolgozó, körökre osztott stratégiai játékban használt font teljesen megegyezik az amerikai Monotype által tervezett és licencdíjért árult Arial betűtípussal - a különbség az elnevezésen kívül annyi, hogy a font adatlapján a Huszár Games saját magát tünteti fel.

A titokzatos betűtípus adatlapján a Monotype Corporation helyett a magyar "Hussargames" és a cég angol nyelvű szájtjának url-je, a www.hussargames.com szerepel a digitális aláírás helyén.

Bedőltek a betűk

#alt#
Eredeti Arial
A múlt héten kiadott, az Oktatási Minisztérium támogatását élvező Pro Libertate egyes gépeken komoly megjelenítési problémákat okozott: dőlt betűvel jelentek meg miatta bizonyos webszájtok és emailek. A hibát sem a Microsoft Magyarország szakértője, sem az Index technikai támogatását ellátó cég nem tudta megoldani - utóbbi egyenesen a Windows újratelepítését javasolta.

Várhegyi Bulcsú, a Huszár Games Kft. ügyvezető igazgatója egy az Indexhez múlt pénteken eljuttatott levélben és a játék hivatalos fórumán először az operációs rendszerre fogta a hibát, mondván, hogy azt egy "Windows bug" okozza. Később a cég azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy a Vezérlőpult Fontok mappájából másolják az Arial betűkészletet egy másik mappába, töröljék ki a betűtípust, majd másolják vissza az Arialt az eredeti mappába.

#alt#
Eredeti Erial
Csakhogy a kimásolandó, Arialnak tűnő fájl nem arial.ttf, hanem "erial.ttf"-ként tűnt fel a célmappában, és bár maguk a betűk egyértelműen azonosak voltak az Arial készletben megtalálhatókkal, az eredeti tervező, a Monotype helyett a font adatlapján a "Hussargames" szerepelt.

Bár a fejlesztő akkor nem árulta el, az Index kiderítette: a hibát az okozza, hogy a játék telepítéskor megváltoztatja a Windows Registry-jét, rendszerleíró adatbázisát, és az Arial bejegyzéshez az arial.ttf helyett az erial.ttf-et rendeli. Ezt megerősítette egy Microsoft DotNet-es fejlesztő, Hargitai Tamás, aki az Indextől függetlenül felfedezte, hogy a Registryben erial.ttf bejegyzés szerepel.

Fonttörténet

Az Arial betűtípust 1982-ben tervezte a Times New Romant is jegyző amerikai Monotype-nak Robin Nicholas és Patricia Saunders egy konkurens cég, a Linotype Helvetica fontjának helyettesítésére. A betűtípus a Windows része, ez az alapbeállításban megjelenő font az operációs rendszer 3.1-es verziójának 1992-es megjelenése óta. A Microsoft az Arial használatáért licencdíjat fizetett a Monotype-nak - épp azért választotta ezt a betűtípust, mert sokallta azt az összeget, amelyet a Linotype követelt az Arialhoz hasonló Helveticáért.

Az Arial fontcsalád TrueType verzióját, amelyet a Windows is használ, az amerikai cég 151,2 dollárért árulja az általa üzemeltetett Fonts.com-on.

A Century Gothic is az időközben Monotype Imaging-re átkeresztelkedett cég terméke; a fontot az 1953-ban elhunyt legendás tervező, Sol Hess Twentieth Century betűtípusából fejlesztették tovább.

Április 10-én este a Huszár Games törölte a prolibertate.hu-n a témáról indított topikot, és egy bejegyzésben elismerte, hogy a Huszár Games hibázott: "Szerepelt egy olyan font a telepítőben aminek nem kellett volna benne lennie - rossz betűtípust választottunk." A fejlesztő napokon belül közzétett egy javítókészletet, és kiadta a játék új verzióját. A megoldás azonban további jogi problémákat vethet fel.

Ingyenes lett a Century Gothic?

A javítókészlet egy telepítendő fontfájllal, a Century Gothic-kal (Century_Gothic.ttf) kívánja orvosolni a hibát. Ennek a betűtípusnak az adatlapján az áll, hogy a font freeware, vagyis szabad felhasználású szoftver, a szerzői jog tulajdonosaként pedig egy Digital Font Labs (DFL) nevű cég szerepel. Digital Font Labs nevű céget az interneten nem találni; létezik viszont egy WebpagePublicity nevű szájt, ahonnan ingyen popup-reklámok, ingyen linkek és ingyen apróhirdetések között a DFL által ingyenesnek minősített font ingyen letölthető.

A Monotype által üzelmeltetett fonts.com-on a valódi, Monotype tervezte Century Gothic betűkészlet 42 dollárba kerül. Európában a fontok egy-egy metszése (tehát nem a teljes fontcsalád) 42 euróért kapható, mondta Derecskei Attila, a jogtulajdonos Monotype Imaging Ltd. hivatalos közép- és kelet-európai forgalmazója vevőszolgálatának munkatársa. Derecskei azt is elmondta, hogy a Huszár Games által használt ingyenesen beszerzett Century Gothic fontról nem egyértelmű, hogy azonos a Monotype ugyanilyen elnevezésű betűtípusával: "Hasonló a vonalvezetése, de nem biztos, hogy ugyanaz. Elsőre nem egyértelmű" - mondta Derecskei, aki véleményezésre elküldte a kérdéses fontot a cégnek. A Monotype a cikk megjelenéséig nem válaszolt az Indexnek.

#alt#
Century Gothic pénzért
A fontfájl, mint a betűtípust egyéni módon megjelenítő számítógépi kód valójában szoftvernek minősül - mondta Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda jogásza, aki nemrég maga is szakértőként vett részt egy, többek között az Arial betűtípust is érintő ügyben.

A betűtípust megjelenítő fontfájlok használata - kivéve, ha a készítő másképp nem rendelkezik - , ugyanúgy pénzbe kerül, mint bármely más szoftver. Az Arial, a Times New Roman vagy a Century Gothic használatáért közvetve mindenki fizet, amikor olyan programot vásárol, amely használja az adott fontot - ilyen lehet egy operációs rendszer, egy szövegszerkesztő vagy bármely más alkalmazás. Az alkalmazás forgalmazója közvetlenül a jogok tulajdonosának fizet, hogy mennyit, azt a licencszerződés határozza meg. Ha viszont valaki jogosulatlanul felhasznál egy még jogvédelem alá eső fontfájlt, azzal szerzői jogot sért - mondta Szinger.

#alt#
Century Gothic ingyen
"Rájöttünk, hogy nem jogszerűen használjuk" - mondta az Erialról Várhegyi Bulcsú a játék hivatalos bemutatója után egy héttel Indexnek. "Arra is rájöttünk, hogy az Arialból másoltuk az Erialt. Nem másoltuk, módosítottuk. Rossz húzás volt."

A Century Gothic fontot érintő esetleges szerzői jogi problémákról Várhegyi azt mondta: "Lehet azt írni nyugodtan, hogy megvettük. Ugyanis azonnal megveszem." Néhány órával később Várhegyi emailben közölte, hogy a cég megvásárolta a Century Gothic jogait.

Tízezreket érinthet

A Pro Libertatét Magyar Bálint oktatási miniszter részvételével mutatták be múlt csütörtökön - a minisztérium tízmillió forintot fizetett a játék hazai terjesztési jogaiért, és elődjéhez, a szabadságharcos tematikájú 1848-hoz hasonlóan ez a játék is ingyen letölthető a fejlesztő szájtjáról, illetve a Sulinetről. A korábbi játékot a Huszár Games szerint több mint százezren töltötték le.

A fejlesztő szájtján se cím, se név, se telefonszám, az egyetlen kapcsolat egy yahoos emailcím. Az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartása szerint a szoftverek mellett utazásszervezéssel, használtcikk-kiskereskedelemmel és vízijármű-kölcsönzéssel is foglalkozó, herceghalmi székhelyű Huszár Games Kft.-t 2005 végén jegyezték be. Elődjének, a HydroGames-nek az 1848-ért az OM ugyanúgy tízmilliót fizetett, mint most a Rákóczi-szabadságharcos játékért.