11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Totális megfigyelésre hajt a Google

2005.08.24. 09:15
Hatalmas megjelenítőt kapott a Google számítógépes keresője, így nyomon követhetünk minden körülöttünk zajló online eseményt. Cserébe a szoftver a viselkedésünket figyeli.

Látványosan átalakult a 2004 októberében bemutatott Google Desktop Search: a háttérben megbúvó, alig-alig előtérbe kerülő szoftver most a képernyő jelentős részét elfoglalhatja, ha a felhasználó is erre vágyik. Az információs panelre tucatnyi különféle modul helyezhető, ezek közül a leghasznosabbak az időjárást, tőzsdei árfolyamokat, híreket és az új emaileket jelzik. Sajnos a fejlesztők csak az amerikai júzerekre gondoltak, azaz nincsenek magyar tőzsdei és időjárási adatok.

#alt#
Szórakoztat a Google
Az emailfigyelő több postafiókot kezel, a hírajánló pedig automatikusan lementi a böngészőben betöltött weboldalak RSS változatát. Egy másik modul figyeli a szokásainkat, és a legutóbb vagy a leggyakrabban megnézett weboldalakról és fájlokról készít listát.

Ezen kívül van a penelen jegyzetfüzet, feladatlista, rendszermonitor, és néhány teljesen haszontalan, csupán szórakoztatásra alkalmas kiegészítő, mint például a merevlemezen tárolt képek véletlenszerűen elődobáló ablakocska, és az idiótán eltorzított óra. A panel, a modulok és az ablakok egyébként teljesen átrendezhetők és átméretezhetők, de a Google elkövette azt a hibát, hogy a keresősávot legalul rögzítette, így az szinte eltűnik a színes startmenü mellett, mintha csak egy funkciótlan fehéres sáv lenne.

Utolérte a konkurenciát

A panel néhány új képessége a konkurens szoftverekben már régóta megtalálható, például a BlinkX és a Yahoo Desktop Search is azonnal megjeleníti a találatokat, ahogy a felhasználó elkezdi begépelni a keresett szót. A Google Desktop Search ráadásul nagyon hasonlít arra a panelra, amely a Microsoft Longhorn első változataiban még látható volt, a végleges Windows Vistában azonban már nem.

Könnyen elképzelhető, hogy valaki majd teljesen lemásolja a Microsoft sutba dobott elképzeléseit, hiszen a Google minden segítséget megad a külső fejlesztőknek ahhoz, hogy új modulokat gyártsanak - még exkluzív Google-logós pólót is ajándékoz nekik. Talán a magyar fejlesztők is aktiválják magukat, és lesz időjárásjelentésünk. Ránk férne.  • Hírek
  • Bankszámla