Felhasználók a kémkedő Windows ellen

2006.06.22. 14:28
A Windows kritikusai eddig főleg szóban tiltakoztak a Microsoft termékkód-ellenőrző módszere ellen, de most megvan az ellenszer: egy programmal megkerülhető a redmondi védelmi vonal.

Egyre több kritikus vélemény hangzik el a Microsoft-licencet, vagyis a szoftverek legalitását ellenőrző Windows valódi előny (Windows Genuine Advantage, WGA) program ellen Ezen kívül szaporodnak a leírások az ellenőrzés kijátszására, és elkészült az első, az ellenőrzés megkerülésére írt program is.

A Microsoft által nemrégiben élesben is elindított WGA program számos tiltakozó akció célpontjává vált. Az ellenzői által csak kémprogramnak nevezett WGA 2004 szeptemberében jelent meg, és az elmúlt hetekben lépett igazán akcióba.

Jutalmazták a részvételt

A WGA eredetileg a Windows XP termékkódjának önkéntes ellenőrzését célozta, és a felhasználónak a kódot kézzel kellett betáplálnia. Az ellenőrzés deklarált célja a jogszerű használat megerősítése.

Néhány hónappal ezelőtt elsőként az angol nyelvű XP-ken vezette be a Microsoft az új figyelmeztető funkciót, amely az automatikus frissítéssel kerül a felhasználó gépére. Az ellenőrzés önkéntes elvégzéséért a felhasználót ingyenes szoftverek, például a Media Player illetve biztonsági termékek letöltésével jutalmazza a cég.

Az első ellenőrzés során a biztonsági program eljuttatja a Microsoft szerverére a termékkódot, a pécé gyártójára vonatkozó információt, az alkalmazott operációs rendszer pontos típusát, a BIOS-ból kinyert, illetve a felhasználó területi és nyelvi beállításaira vonatkozó információkat.

Naponta megellenőriz

Sok felhasználó megértéssel fogadja a Microsoft törekvéseit a szoftverkalózkodás visszaszorítására. Becslések szerint világszerte minden harmadik Windows nem hivatalos úton került a használója birtokába. Ennek ellenére tiltakozási hullám indult a WGA ellen.

A kritikusok szerint viszont a Microsoft rendszeresen elvégzi a valós idejű ellenőrzést a felhasználó gépén, vagyis gyakorlatilag kémkedik. A program jelenleg a tökéletesen legális termékkód esetében is naponta felveszi a kapcsolatot a Microsoft szervereivel.

Ez a jövőben változni fog, állítja a szoftvercég, hiszen a rendszer most még csak tesztfázisban van. A WGA-ellenőrzés során semmiféle bizalmas adatot nem gyűjtenek be az egyes gépekről, a gyártó csupán a szoftver saját beállításaira és az eddigi ellenőrzések gyakoriságára kíváncsi, írta a CNet.

Fontos javításnak hazudja magát

Viszont sok felhasználót pontosan az a tény aggaszt, hogy a program tesztváltozatban létezik. Beszámolók szerint a WGA értesítési rendszerének telepítése után a számítógép egyes esetekben nem működik megfelelően.

Szintén mérgelődésre ad okot az, ahogy a felhasználókhoz eljut a WGA ellenőrzési eszköz. Ezt olyan biztonsági frissítésbe csomagolják, amelyet "high priority" (kiemelt fontosságú) jelzéssel láttak el, miközben a program nem biztonsági frissítés és csak kísérleti változatban létezik. Sok felhasználó mégis abban a hitben telepítheti a programot, hogy fontos biztonsági intézkedésről van szó.

Blokkolják a figyelést

A trükkös felhasználók viszont máris számos módját kifundálták annak, hogyan lehet átrázni a WGA programot. A lehetőségek tárháza a tűzfalas blokkolástól a rendszerleíró adatbázis (registry) megpiszkálásáig terjed.

Az interneten máris egy sor oldalt lehet találni, amelyek lépésről lépésre segítenek a különböző megoldások használatában. Sőt a cél érdekében már elkészült egy különálló program is.

Fontos viszont tudni, hogy a trükkök közül nem mindegyik marad működőképes hosszabb távon. A WGA program minden egyes frissítésével ugyanis újabb és újabb változások történnek, figyelmeztet a CNet.  • Hírek
  • Személyi kölcsön