Valér
-2 °C
0 °C

Cseh versenyhivatali büntetés két mobilszolgáltatónak

2002.06.04. 12:42
Súlyos bírságot szabott ki a cseh versenyhivatal két cseh mobiltelefon-szolgáltatóra, mert visszaéltek a piaci helyzetükkel és megkárosították a később piacra lépő harmadik mobiltelefon-szolgáltatót.
A versenyhivatal döntése alapján az Eurotel cégnek 48 millió koronás, a T-Mobil (korábban RadioMobil) cégnek pedig 15 millió koronás bírságot kell fizetnie, mert közös megegyezéssel drágábban számították a később piacra lépett Cesky Mobil cég hálózatába irányuló, illetve onnan jövő beszélgetéseket, mint az egymás hálózatát keresztező beszélgetéseket, és ezzel nagy kárt okoztak a Cesky Mobilnak és ügyfeleinek.

A rendszerváltás óta ez a legnagyobb versenyhivatali bírság Csehországban. Korábban a hivatal csupán néhány milliós büntetéseket szabott ki. A törvény szerint a maximális büntetés értéke elérheti az érintett cég évi forgalmának a 10 százalékát.

Súlyosbítják a büntetéseket

"Szándékosan súlyosbítjuk a büntetéseket, növeljük az összegeket a gazdasági versenyszabályok megsértéséért" - jelentette ki a hivatal vezetője, Josef Bednár. - "A mobiltelefon-szolgáltatók ügyét azért tartjuk rendkívül súlyosnak, mert rengeteg embert érint" - szögezte le.

Fellebbeznek a bírságoltak

Az Eurotel, amely Csehországban a legnagyobb szolgáltató, illetve a T-Mobil, amely idén tavasszal változtatta meg nevét a korábbi RadioMobilról, bejelentette, hogy a versenyhivatal döntésével nem értenek egyet és fellebbezést adnak be. Jirí Hájek, a T-Mobil szóvivője szerint a magasabb átkapcsolási tarifák indokoltak voltak, mert a Cesky Mobil által létrehozott új Oskar hálózatba műszaki okok miatt drágább volt az átkapcsolás, mint saját hálózataik között. Ezt a megkülönböztető gyakorlatot 2000-ben és 2001-ben alkalmazta a két társaság.

A tízmilliós Csehországban jelenleg mintegy 7,5 millió mobiltelefon van használatban. A mobiltelefon hálózatokat üzemeltető cégek nyeresége folyamatosan növekszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!