Huba
17 °C
33 °C

Amerika véget vetne az online pókernek

2006.07.13. 09:30
Bár a világ legnagyobb online pókercége, a piac több mint felét uraló PartyGaming alapítói magabiztosnak tűnnek, a múlt héten mégis áruba bocsátották részvényeik 8,75 százalékát. Ha az amerikai játékosok eltűnnek a netes pókerszobákból, a példátlan növekedésnek egy csapásra vége szakadhat.

Amerikaiak millióit foszthatja meg napi betevő rulettjüktől, és cégek tucatjait teheti tönkre az a törvény, amely megtiltaná az Egyesült Államok állampolgárainak, hogy online szerencsejátékokat űzzenek. Az amerikai képviselőház kedden tárgyalt a törvénytervezetről. A képviselők jó része azt állítja, a szerencsejáték veszélyes és addiktív, ezért betiltaná a netes játékbarlangokat. Ha elfogadnák, a törvény jelentős csapást mérne azokra a cégekre, amelyeket engedékeny adóparadicsomokban jegyeztettek be az üzemeltetők.

Dikshit menekül?

A törvény negatív hatással lenne az egyik legnagyobb online kaszinóra és egyben a teljes pókerpiac több mint felét uraló pókerszájtra, a Gibraltárban bejegyzett PartyGamingre, ahol most a játékosok 80 százaléka amerikai. A PartyGaminget 1997-ben alapította két indiai milliárdos, Anurag Dikshit (ejtsd: dikszit) és a negyven leggazdagabb indiai között számon tartott Vikrant Bhagravar, egy amerikai vállalkozó, Ruth Parasol és férje, Russel DeLeon.


Dikshit
A PartyGaming tavaly június végén jelent meg a tőzsdén, miután 93 százalékos bevétel- és 81 százalékos profitnövekedést produkált az előző évhez képest. A tőzsdei bevezetésen Dikshit nettó 785,8 millió, Parasol 114, 8 millió dollárt keresett. A cég nyilatkozataiból az derül ki, hogy a PartyGaming nem aggódik az amerikai törvénytervezet miatt: szóvivője nonszensznek nevezte az állítást, miszerint az online szerencsejátékokra rá lehet szokni. A PartyGaming hivatásos lobbistákkal próbálja elérni Washingtonban, hogy a képviselők szavazzák le a törvényt.

A Forbes magazin szerint viszont intő jel, hogy az alapítók június 6-án 840 millió dollár értékű részvényt, vagyis a cég 8,75 százalékát kínálták eladásra. A lépés arra utalhat, hogy az alapítók a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben nincsenek meggyőződve az online szerencsejátékok fényes jövőjéről.