Olivér
5 °C
8 °C

Amerika véget vetne az online pókernek

2006.07.13. 09:30
Bár a világ legnagyobb online pókercége, a piac több mint felét uraló PartyGaming alapítói magabiztosnak tűnnek, a múlt héten mégis áruba bocsátották részvényeik 8,75 százalékát. Ha az amerikai játékosok eltűnnek a netes pókerszobákból, a példátlan növekedésnek egy csapásra vége szakadhat.

Amerikaiak millióit foszthatja meg napi betevő rulettjüktől, és cégek tucatjait teheti tönkre az a törvény, amely megtiltaná az Egyesült Államok állampolgárainak, hogy online szerencsejátékokat űzzenek. Az amerikai képviselőház kedden tárgyalt a törvénytervezetről. A képviselők jó része azt állítja, a szerencsejáték veszélyes és addiktív, ezért betiltaná a netes játékbarlangokat. Ha elfogadnák, a törvény jelentős csapást mérne azokra a cégekre, amelyeket engedékeny adóparadicsomokban jegyeztettek be az üzemeltetők.

Dikshit menekül?

A törvény negatív hatással lenne az egyik legnagyobb online kaszinóra és egyben a teljes pókerpiac több mint felét uraló pókerszájtra, a Gibraltárban bejegyzett PartyGamingre, ahol most a játékosok 80 százaléka amerikai. A PartyGaminget 1997-ben alapította két indiai milliárdos, Anurag Dikshit (ejtsd: dikszit) és a negyven leggazdagabb indiai között számon tartott Vikrant Bhagravar, egy amerikai vállalkozó, Ruth Parasol és férje, Russel DeLeon.


Dikshit
A PartyGaming tavaly június végén jelent meg a tőzsdén, miután 93 százalékos bevétel- és 81 százalékos profitnövekedést produkált az előző évhez képest. A tőzsdei bevezetésen Dikshit nettó 785,8 millió, Parasol 114, 8 millió dollárt keresett. A cég nyilatkozataiból az derül ki, hogy a PartyGaming nem aggódik az amerikai törvénytervezet miatt: szóvivője nonszensznek nevezte az állítást, miszerint az online szerencsejátékokra rá lehet szokni. A PartyGaming hivatásos lobbistákkal próbálja elérni Washingtonban, hogy a képviselők szavazzák le a törvényt.

A Forbes magazin szerint viszont intő jel, hogy az alapítók június 6-án 840 millió dollár értékű részvényt, vagyis a cég 8,75 százalékát kínálták eladásra. A lépés arra utalhat, hogy az alapítók a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben nincsenek meggyőződve az online szerencsejátékok fényes jövőjéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?