Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Heti 750 forintért egymillió dalt kaphat

2007.02.13. 14:34
A világ huszonhárom mobiltelefon-szolgáltatója és a legnagyobb zenekiadók szövetkeztek: novemberben új mobiltelefonos zeneletöltő programot indítanak - jelentették be az érintett cégek vezetői Barcelonában, a 3GSM konferencián.

A világ 23 mobiltelefon-szolgáltatója, számos zenekiadó és az Omnifone nevű mobilos zeneszolgáltató cég szövetkezett, és 2007. novemberében új mobiltelefonos zeneletöltő szolgáltatást indít. A MusicStation nevű programmal a világ 690 millió mobil-előfizetője tölthet le heti 2,99 eurónak megfelelő összegért - a közlemény szerint - annyi számot, amennyi a készülékén csak elfér. A díjat a telefonszámlához csatolják majd.

Zenéket már évek óta hallgathatunk mobilon, de ezeket a számokat cd-kről vagy az internetről kell beszereznünk, és a mobiltársaságoknak semmi hasznuk belőle. A mobilszolgáltak az utóbbi években ugyan beszálltak a letöltéspiacba, egyre több zeneáruházat nyitottak, de a magas árak, illetve a számok jogdíján felüli magas adatforgalmi díjak elriasztották a felhasználókat. Az új program azonban az Omnifone szerint olcsóbb lesz az eddigi megoldásoknál, ráadásul biztos hasznot jelent a mobilszolgáltatóknak.

Az Omnifone, egy 2003-ban alapított, angliai székhelyű mobil zeneszolgáltató cég, az iTunes nagy ellenfele. Az általa összefogott "szövetségnek" nem titkolt célja, hogy nehéz helyzetbe hozza az iPhone-t. Az Apple az Egyesült Államokban 2007 nyarán, Európában ősszel kezdi az iPhone mobilok terjesztését.

Ami beléd fér

A teljes dalokat letöltő program alapja az úgynevezett all-you-can-eat (AYCE), vagyis "ami beléd fér" módszer, mely azt jelenti, hogy a befizetett összegért (Európában hetente 2,99 euróért) annyi zenefájlt tölthetünk le, amennyit csak a mobilunk tárhelye lehetővé tesz. A módszer hátulütője a felhasználói jogokban rejlik. A letöltött fájlokat ugyanis összesen erre a kifizetett egy hétre "birtokolhatjuk", a hét elteltével, ha nem vásárolunk újabb adagot, a már letöltött zenéink hozzáférése is elveszik. Emellett a számok csak a telefonon hallgathatók, onnan nem átmásolhatók. Így a letöltési tarifák hosszú távon bőven meghaladhatják például a hagyományos cd-vásárlás költségeit is.

Ehhez képest jó hír, hogy talán nem kell külön fizetnünk majd magáért az adatátvitelért. Az Omnifone azt tanácsolja a velük szerződött mobilszolgáltatóknak, hogy a zeneszámok letöltésének saját árán felül, az adatforgalomért ne kérjenek pénzt az előfizetőktől. Ez ugyanis egyrészt nem szimpatikus a vásárlóknak, másrészt ez a fajta üzleti modell egyébként is akkora hasznot termel, hogy nincs szükség az adatátvitelből befolyt összegekre.

Az alapítók közölték: a program a mobiltelefonok háromnegyedénél használható lesz, nem csak a 3G-készülékekben. A gyors letöltéshez azonban természetesen nem árt a 3G. A fájlok nagyjából 1,5 Mbyte nagyságúak lesznek, ekkora számokkal kell tehát gazdálkodnunk mobil tárhelyünkön. Az adatok EAAC+ formátumban érkeznek.

Hogy mely zenei kiadók lesznek benne a szövetségben, az jelenleg is képlékeny. Nemcsak a jólismert, nagy kiadókkal, hanem helyi és független kis kiadókkal is folynak tárgyalások. Végleges "lista" még nem alakult ki, az azonban biztos: országonként eltérő lesz (hiszen a helyi kis kiadókra például nem sokan kíváncsiak az adott országon kívül). A cég tervei szerint a program adatbázisában legalább egymillió zeneszám található majd.

Pannonia

A tárgyalások még zajlanak, de a hírek szerint a szolgáltatásban magyarországi szolgáltatók is részt vesznek (valamint ausztrál, belga, cseh, francia, német, görög, hongkongi, ír, olasz, holland, új-zélandi, Fülöp-szigeteki, lengyel, portugál, román, szingapúri, dél-afrikai, spanyol, svéd, török és brit mobiltelefon-társaságok). A szövetség tagja a hazai Pannon norvég anyacége, a Telenor is - elképzelhető tehát, hogy az új programot a Pannon előfizetői is használhatják majd, bár ezt a cég egyelőre nem erősítette meg. A magyar T-Mobile-nál szintén nem nyilatkoztak.

Bár a MusicStation projektben részt vesz még a részben Vodafone-tulajdonú afrikai Vodacom is, maga a Vodafone nem csatlakozott a nagy szövetséghez. Náluk saját zeneletöltő rendszer működik, mely lényegesen eltérő üzleti modellt követ. A Vodafone félmilliós adatbázisának eléréséhez pusztán internetkapcsolat kell, külön szoftver nem. Nincs időtartamfüggő előfizetési díj, a dalok egyszeri bruttó 156, 240, 450 forintba kerülnek, de van ezen felül adatforgalmi díj, melyet a WAP-tarifák szerint számláznak ki. Viszont a Vodafone csak "tartós másolatokat" árul, amely bármennyiszer lejátszható (de a telefonról ez sem átmásolható).

Az Ominfone szolgáltatásának magyar terjeszkedését gátolhatja, hogy a Vodafone saját, hasonló zeneáruházának a nagy kiadók hazai képviselői közül, a Record Expressz kivételével, mindegyikkel van szerződése (egyebek mellett a Warnerral, Sony BMG-vel, az Universallal, EMI-vel, a Magneotonnal, és a Hungarotonnal), illetve rengeteg külföldi indie kiadóval állnak kapcsolatban.