Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Heti 750 forintért egymillió dalt kaphat

2007.02.13. 14:34
A világ huszonhárom mobiltelefon-szolgáltatója és a legnagyobb zenekiadók szövetkeztek: novemberben új mobiltelefonos zeneletöltő programot indítanak - jelentették be az érintett cégek vezetői Barcelonában, a 3GSM konferencián.

A világ 23 mobiltelefon-szolgáltatója, számos zenekiadó és az Omnifone nevű mobilos zeneszolgáltató cég szövetkezett, és 2007. novemberében új mobiltelefonos zeneletöltő szolgáltatást indít. A MusicStation nevű programmal a világ 690 millió mobil-előfizetője tölthet le heti 2,99 eurónak megfelelő összegért - a közlemény szerint - annyi számot, amennyi a készülékén csak elfér. A díjat a telefonszámlához csatolják majd.

Zenéket már évek óta hallgathatunk mobilon, de ezeket a számokat cd-kről vagy az internetről kell beszereznünk, és a mobiltársaságoknak semmi hasznuk belőle. A mobilszolgáltak az utóbbi években ugyan beszálltak a letöltéspiacba, egyre több zeneáruházat nyitottak, de a magas árak, illetve a számok jogdíján felüli magas adatforgalmi díjak elriasztották a felhasználókat. Az új program azonban az Omnifone szerint olcsóbb lesz az eddigi megoldásoknál, ráadásul biztos hasznot jelent a mobilszolgáltatóknak.

Az Omnifone, egy 2003-ban alapított, angliai székhelyű mobil zeneszolgáltató cég, az iTunes nagy ellenfele. Az általa összefogott "szövetségnek" nem titkolt célja, hogy nehéz helyzetbe hozza az iPhone-t. Az Apple az Egyesült Államokban 2007 nyarán, Európában ősszel kezdi az iPhone mobilok terjesztését.

Ami beléd fér

A teljes dalokat letöltő program alapja az úgynevezett all-you-can-eat (AYCE), vagyis "ami beléd fér" módszer, mely azt jelenti, hogy a befizetett összegért (Európában hetente 2,99 euróért) annyi zenefájlt tölthetünk le, amennyit csak a mobilunk tárhelye lehetővé tesz. A módszer hátulütője a felhasználói jogokban rejlik. A letöltött fájlokat ugyanis összesen erre a kifizetett egy hétre "birtokolhatjuk", a hét elteltével, ha nem vásárolunk újabb adagot, a már letöltött zenéink hozzáférése is elveszik. Emellett a számok csak a telefonon hallgathatók, onnan nem átmásolhatók. Így a letöltési tarifák hosszú távon bőven meghaladhatják például a hagyományos cd-vásárlás költségeit is.

Ehhez képest jó hír, hogy talán nem kell külön fizetnünk majd magáért az adatátvitelért. Az Omnifone azt tanácsolja a velük szerződött mobilszolgáltatóknak, hogy a zeneszámok letöltésének saját árán felül, az adatforgalomért ne kérjenek pénzt az előfizetőktől. Ez ugyanis egyrészt nem szimpatikus a vásárlóknak, másrészt ez a fajta üzleti modell egyébként is akkora hasznot termel, hogy nincs szükség az adatátvitelből befolyt összegekre.

Az alapítók közölték: a program a mobiltelefonok háromnegyedénél használható lesz, nem csak a 3G-készülékekben. A gyors letöltéshez azonban természetesen nem árt a 3G. A fájlok nagyjából 1,5 Mbyte nagyságúak lesznek, ekkora számokkal kell tehát gazdálkodnunk mobil tárhelyünkön. Az adatok EAAC+ formátumban érkeznek.

Hogy mely zenei kiadók lesznek benne a szövetségben, az jelenleg is képlékeny. Nemcsak a jólismert, nagy kiadókkal, hanem helyi és független kis kiadókkal is folynak tárgyalások. Végleges "lista" még nem alakult ki, az azonban biztos: országonként eltérő lesz (hiszen a helyi kis kiadókra például nem sokan kíváncsiak az adott országon kívül). A cég tervei szerint a program adatbázisában legalább egymillió zeneszám található majd.

Pannonia

A tárgyalások még zajlanak, de a hírek szerint a szolgáltatásban magyarországi szolgáltatók is részt vesznek (valamint ausztrál, belga, cseh, francia, német, görög, hongkongi, ír, olasz, holland, új-zélandi, Fülöp-szigeteki, lengyel, portugál, román, szingapúri, dél-afrikai, spanyol, svéd, török és brit mobiltelefon-társaságok). A szövetség tagja a hazai Pannon norvég anyacége, a Telenor is - elképzelhető tehát, hogy az új programot a Pannon előfizetői is használhatják majd, bár ezt a cég egyelőre nem erősítette meg. A magyar T-Mobile-nál szintén nem nyilatkoztak.

Bár a MusicStation projektben részt vesz még a részben Vodafone-tulajdonú afrikai Vodacom is, maga a Vodafone nem csatlakozott a nagy szövetséghez. Náluk saját zeneletöltő rendszer működik, mely lényegesen eltérő üzleti modellt követ. A Vodafone félmilliós adatbázisának eléréséhez pusztán internetkapcsolat kell, külön szoftver nem. Nincs időtartamfüggő előfizetési díj, a dalok egyszeri bruttó 156, 240, 450 forintba kerülnek, de van ezen felül adatforgalmi díj, melyet a WAP-tarifák szerint számláznak ki. Viszont a Vodafone csak "tartós másolatokat" árul, amely bármennyiszer lejátszható (de a telefonról ez sem átmásolható).

Az Ominfone szolgáltatásának magyar terjeszkedését gátolhatja, hogy a Vodafone saját, hasonló zeneáruházának a nagy kiadók hazai képviselői közül, a Record Expressz kivételével, mindegyikkel van szerződése (egyebek mellett a Warnerral, Sony BMG-vel, az Universallal, EMI-vel, a Magneotonnal, és a Hungarotonnal), illetve rengeteg külföldi indie kiadóval állnak kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!