Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Irán új büszkesége: a Kovszart

2018.08.21. 14:30

Az iráni hadsereg kedden bemutatott egy teljes egészében hazai gyártású, többféle fegyverrel felszerelhető vadászrepülőgépet, aminek a Kovszart nevet adták. A Tasnim iráni hírügynökség szerint a gépet rövid távú küldetéseken fogják használni. A vadászgép teheráni bemutatóján Haszan Róháni iráni elnök is jelen volt.

Irán 2013-ban is bemutatott egy új, hazai gyártású vadászrepülőgépet, amely a Káher–313 nevet adták. A szakértők nem hitték, hogy a gép bevethető lenne; néhányan hamisítványnak nevezték.

Irán ma is aktív szereplője közel-keleti fegyveres konfliktusoknak, például a szíriai polgárháborúnak. Az iszlám köztársaság fegyverekkel és katonák ezreivel támogatja Bassár el-Aszad damaszkuszi elnököt, de az iráni légierő hiányosságai miatt Oroszország nyújt légi támogatást a szíriai kormányerők hadműveleteihez.

Irán légierejének támadó kapacitása kimerül néhány tucat harci repülőgépben. Ezek orosz, illetve az 1979-es iráni forradalom előtt beszerzett, mára elavult amerikai típusok. Hogy kijátsszák a fegyverimportot korlátozó nemzetközi szankciókat, jelentős hazai fegyveripart építettek ki.

(MTI)