Halálcsillagra támad az iráni vadászgép

2013.02.13. 18:07

Az iráni vadászgépet bevetés közben ábrázoló kép, amiről sokan úgy vélik, hamisítvány, több kedves olvasónkat is megihlette. Irán február elején mutatta be új vadászgépét, amiről Ahmadinezsád, az ország államfője azt nyilatkozta, hogy a világ egyik legkorszerűbb, kifejezetten védelmi célokat szolgáló vadászrepülőgépe.

A repüléstechnikai szakértők kételkednek abban, hogy a Káher–313 (Hódító–313) nevű gép egyáltalán képes a levegőbe emelkedni, ugyanis a pilótafülkéje túl kicsi, ahogy maga a vadászgép is. A szakértők szerint egy ekkora gép képtelen lenne magával cipelni annyi műszert, elektronikát, fegyverzetet és álcázó berendezést, amennyit az iráni propaganda állít. Ezekre az állításokra egyébként sem lehet sokat adni: egy korábban bemutatott iráni drónról kiderült, hogy az nem is az övék, és az is egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy majmot küldtek volna a világűrbe.

Az iráni kormányt ezek az apró ellentmondások természetesen nem zavarják. A „disznó kell, az se baj, ha nyúl, csak röfögjön!” filozófia jegyében úgy döntöttek, hogy ha a vadászgépnek repülnie kell, akkor repülni fog, az se baj, ha csak képen. Az ugyan nem világos, hogy a bizonyító erejűnek szánt felvétel elkészítését miért egy olyan emberre bízták, aki a Photoshopban csak a Kép körbevágása menüpontig jutott el, de a mémek kedvelői örülhetnek, hogy így alakult.