Aliz
6 °C
14 °C

9 év után leáll a Kepler űrteleszkóp

2018.10.30. 22:50

Elfogyott a kilenc éve működő exobolygóvadász Kepler űrteleszkóp üzemanyaga, jelentette be a NASA. A Johannes Kepler asztronómusról elnevezett, 2009-ben Föld-körüli pályára állított űrteleszkópot most nyugállományba küldik, hisz már nem tud adatokat küldeni vagy fogadni.

A küldetése alatt többször léptek fel műszaki nehézségek, 2013 óta a Kepler már csak korlátozott üzemmódban működik. Ennek ellenére

több ezer naprendszeren kívüli bolygót talált.

Utódját áprilisban indították útjára. A NASA arra számít, hogy a Keplerhez hasonlóan több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

A TESS, ahogyan azt korábban a Kepler is tette, az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?