A 65 éven felüliek több álhírt osztanak meg a közösségi médiában

2019.01.10. 11:57

Egy tanulmány szerint a 65 éven felüli amerikaiak osztották meg a legtöbb álhírt (fake news) a közösségi médiában a 2016-os elnökválasztási kampány alatt. A kutatók megállapították, hogy bár csak az internetezők 8,5 százaléka osztott meg álhíreket, aránytalanul magas volt közöttük a 65 éven felüliek aránya.

A tanulmány szerint a 18-29 év közöttieknek csupán 3 százaléka osztott meg álhíreket a Facebookon, míg a 65 éven fölüliek körében ez az arány 11 százalék volt.

A kutatómunkát Princetoni Egyetem és a New York-i Egyetem közösen végezte, a tanulmányt a Science Advances publikálta. Az eredmények alapján a politikai értékvállalás és az álhírmegosztási hajlandóság között is van összefüggés: a republikánus szavazók 18 százaléka osztott meg álhírekre mutató hivatkozásokat, míg a demokraták körében ez az arány kevesebb mint 4 százalék volt.

A kutatók szerint nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az ideológiai elkötelezettség és az álhírmegosztási hajlandóság között ok-okozati összefüggés van, de megjegyezték, hogy az álhírek többsége Donald Trump mellett és Hillary Clinton ellen szólt.

Tavaly februárban az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt egy orosz trollgyár 13 alkalmazottja ellen. A vád szerint megpróbálták befolyásolni az elnökválasztási kampányt azáltal, hogy álhíreket osztottak meg a Facebookon. Noha egy azóta publikussá tett hírszerzési anyag szerint a Kreml csakugyan megpróbálta befolyásolni a választási eredményeket, hogy azok Trumpnak kedvezzenek, a jelentés arra is kitért, hogy ez a kísérlet nem befolyásolta a választás végeredményét.

„Bár a fake news jelenség sokakat foglalkoztat, nagyon keveset tudunk arról, hogy valójában kik osztanak meg álhíreket. Ez a tanulmány az első lépés a kérdés megválaszolása felé. Az egyik legfontosabb megállapításunk, hogy a Facebookon az efféle tartalmak megosztása viszonylag ritka jelenség volt a 2016-os elnökválasztási kampány idején.”

– mondta Joshua Tucker, a New York-i Egyetem politikatudományi professzora.

( Sky News )

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM