Összefoglaló

Fejnélküli plüssmacska, áttetsző képernyőjű tévé és hajtogathó telefon Berlinből

Az IFA a világ egyik legnagyobb elektronikai kiállítása, ahol minden évben rengeteg újdonságot jelentenek be a nagy gyártók, és a kisebb startupok.
Az enyhe túlzás, hogy végigjárjuk az egészet, mert minden részletet megnézni, az összes kiállítót megkeresni és az összes emeletet bejárni hetekbe telne.
De mindent megteszünk, hogy a legizgalmasabb vagy legfurcsább dolgokat összeszedjük, hogy úgy érdezhesse magát most vasárnap, mint egy átlagos német család, ha kilátogat az eseményre. Leszámítva a prospektusgyűjtést.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Önnek hány porszívófeje van otthon? És hányat ismerne fel? Mert találtunk egy standot, ahol rengeteg különböző porszívófejet lehet megtekinteni. Csak hát senki sem nagyon merte, hiszen egyrészt minek, másrészt vajon mennyire ciki azt beismerni, hogy a kiállított fejek 99 százalékáról fogalmunk sincs, mitől másabbak mint a többi. Ezért hát ott egy csomó porszívófej, egy unottan facebookozó porszívóügynök, a steril fények, és a kellemetlenül érintetlen stand, amire rá sem mer lépni az ember, nehogy megkérdezzék, hogy szerinte melyik porszívófej lehet jó a lábnyom eltüntetésére. 

  • Eleve elég erős a névválasztása a konyhai kisgépeket gyártó cégnek, hiszen ki ne szeretne otthonra egy Fakir típusú terméket. Igazából végtelen lehetőség van benne, Fakir kenyérpirító, ami pengeszerűen szárazra pirítja a kenyeret, vagy Fakir hősugárzó, ami leégeti a szőrt is az ember lábáról, vagy a Fakir vasaló, ami néha megrázza az embert. Egyébként ilyen termékeket is gyárt a cég, csak ők nem érzik a névválasztásban rejlő lehetőségeket, ezért inkább mellőzik az előbb említett extrákat. 

    Na de most előállnak egy hatalmas, világmegváltó újdonsággal, és annyira komolyan veszik a leleplezést és a titkolózást, hogy  csak ennyit állítottak ki. 

    Akiket megölne a kiváncsiság, azoknak eláruljuk, hogy ez egy világmegváltó porszívó. 

  • Az IFA tele van meglepő dolgokkal, és időnként a fantáziánk is egy kissé elszabadul.

    Szóval a kérdésünk az alábbi:

    Ez meg mi a jó ég?? Vol. 1.

  • Ha esetleg van egy kastélya, és minden hűtő olyan kicsinek tűnik és rosszul mutat a konyhában, hogy nem is tudja mit kezdjen, vagy a milliárdos barátai azzal cikizik, hogy az ön hűtőjébe még egy jávorszarvas se férne be egészben, akkor most segítünk. 

    A Liebherr standján láttunk ugyanis olyan hűtőket, amik nagyobbak, mint egy átlagember konyhájának bármelyik fala, cserébe viszont úgy néz ki, hogy én például simán azt hittem, hogy ez valami poénos átjáró lesz a hűtős részről mondjuk a mosógépekhez, aztán jól meglepődtem, mikor annyi brokkolival meg hallal találtam magam szemben, amennyit a a boltban sem láttam még egyszerre. Viszont legalább azt is elmondhatom, hogy sosem láttam még ennyi embert hűtők mellett boldogan pózolni. 

  • Vitrinben már láttuk, de eddig nem nyomták a kezünkbe, hogy megnézzük, ezért az IFA-na többi látogatóval beálltunk a sorba, hogy megtapogathassuk.

    Ha már a Samsungról van szó, a napok óta karomon hordott új Galaxy Watch Active 2 szerint ma már közel hatezret léptem, és az IFA alatt három egymást követő napon 15 ezer körüli volt az átlag, ami az esetemben napi 12 kilométert jelent.

  • Ennek kereken 305 centiméter a képtátlója, szóval egy csomó pénzt megspórolhatunk a falak festésén, a tévé lefed pár négyzetmétert.

    Sajnos ez még mindig az a régimódi megoldás, amelyben négy HDMI tolja fel a képet a panelre. Finoman melegíti maga előtt a levegőt, emellett nincs szükség radiátorra.

  • A fejlett és modern világnak már most is az az egyik legnagyobb baja, hogy elöregszik és fogy a népesség, de az elektronikai gyártók igyekeznek mindent megtenni, hogy ezt elkerüljük. 

    Az IFA szinte teljes gasztroszekciója abban látja jövőt, hogy a gépek mindent elintéznek helyettünk, mi meg csak összedugjuk és bepakoljuk az ehető dolgokat. Vagy azt, amit a piacon kiválasztottunk, vagy azt, amit a gép megrendelt nekünk.

    A Meater például egy okos hústű készlet. Bedugjuk a hússzeletbe, és az app mondja meg, hogy mikor vegyük le a grillrácsról. Mi meg addig nyugodtan sörözhetünk a vendégekkel.

    A Krups Cook4Me Grameez szett egy elektromos kuktából és egy mérlegből áll, amelyek vezeték nélkül kommunikálnak egymással valamint a mobilunkkal.

    Mint kiderült, ezt imádják a francia szülők, mert szinte mindegyikük dolgozik, a férfiak és a nők is, így a gyereknevelés mellett kevés idő jut a főzésre. Ebben van ötszáz recept, és a risotto hat perc alatt megvan, nem kell mellette állni és kavargatni. Amit ott készítettek, elég meggyőző volt.

    Már csak némi protein hiányzott a reggelihez, ami délelőtt 11 körül már igencsak hiányzott. Szerencsére a SEB cégcsoportnál van Tefal is, így két lépésre a risottótól ott volt a 600 négyzetcentiméternyi hús befogadására képes új Optigrill Elite, ahol remek steak szeleteket osztogattak az odatévedő újságíróknak és üzleti partnereknek.

  • A Panasonic kitalált egy új koncepciót, ami még csak prototípus, de a németek már nagyon fenik rá a fogukat:

    ez az ablakkeretbe épített OLED tévé, amely áttetsző is lehet.

    Amikor ott álltam, egy saccra pár tízezer eurós költőkerettel rendelkező elegáns középkorú pár elemezte a látottakat, hogy milyen jól mutatna ez a konyha elválasztó falába beépítve.

  • Mint kiderült, a robbanós kukták ideje lejárt, most ugyanazt multicookernek hívják, és a rövid ismertetőből úgy tűnik, hogy ez egy olyan eszköz, ami egy egész gáztűzhelyet és az összes lábast is kiváltja. Mivel a hosztesz azzal nyitott, hogy ebben az ég világon mindent el lehet készíteni, amit egyébként egy főzőlapon készítenék el, ezért bevallom, hogy egyáltalán nem figyeltem arra, hogy melyik lapát mit csinál, csak random ételnevekkel dobálóztam. Aztán mikor már tényleg azt állította, hogy gyrost is lehet benne csinálni, és tovább elemezte a lapátokat, akkor idegességemben bedobtam a spagetti szót, erre azt mondta, hogy természetesen azt is lehet, csak ketté kell törni, és végre diadalittasan azt mondhattam, hogy nem-nem, spagettit nem törünk ketté, tehát akkor mégsem lehet ezzel bármit főzni. Amúgy a spagettin kívül nagyjából mindent el lehet vele készíteni. 

    Az egyik leglátványosabb újításuk a konyhai kiskert, azaz hogy pár nap alatt télen is lehet friss bazsalikom vagy retek a konyhájában. Ehhez csak egy nagyon furcsa kütyüre van szüksége, na meg speciális magra, amivel azt ígérik, hogy egy hét alatt turbó sebességgel nőnek majd ki a fűszernövények és salátába valók. Egyelőre 50 mag közül lehet választani, hogy akár a pincében is lehessen kiskertje. A jó hír az, hogy a magassága állítható, vagyis akár paradicsompalántát is tud nevelgetni a nappaliban. Az egész elsőre egyszerre tűnik  annyira szomorúnak, sci-finek és ijesztőnek, hogy szeretettel gondoltam közben az otthon, földben, a nappal és esővel hősiesen küzdő bazsalikomomra, és paradicsomra. 

    Úgy hiányzott már, mint egy falat kenyér, hogy a sütő is mesterséges intelligenciát kapjon, és beleokoskodjon abba, hogy mennyire szeretném odaégetni a húst vagy mikor jó a pizza. Pedig a Bosch legújabb sütője pontosan ezt csinálja. Anonim módon adatot gyűjt a többi felhasználótól, és ha az emberiség többsége azt álltja, hogy 20 percig süti a pizzát 170 fokon, akkor hiába tudom, hogy az a jó, ha minél magasabb hőmérsékleten sütöm meg minél gyorsabban a házi pizzám, bele fog okoskodni, hogy mások ezt hogyan csinálják. Nyilván felül lehet bírálni, és persze vannak olyan helyzetek is, ahol még akár jól is jöhet a dolog, de egyelőre még nem nagyon látszik, hogy ez a funkció megéri az árát, ránézésre pedig pont ugyanúgy mutat a konyhában, mint az intelligencia nélküli sütő. 

  • Volt itt már smart, AI meg minden, de a Panasonic egy lépéssel mindenki előtt jár, és bevezeti a köztudatba a MEGA előtagot. Remegő térddel várom a megaphone-okat, de addig is itt van nekünk egy elég pöpec tévé a japánoktól, amelyben két lcd réteg van a szokásos egy helyett, és nagyjából olyan feketéket jelenít meg, mint egy OLED.

    Eközben a fényereje is nagyon rendben van, olyan szép a képe, hogy ott szobroztam előtt legalább öt percet.

  • Bejelentkztek az IFA-ról? Platósról? Haha

    - nagyjából minden évben ez az általános poén, mikor arról van szó, hogy megnézzük Berlinben az IFA-t. Pedig az Internationale Funkausstellung Berlin, azaz  a berlini rádió show 1924-ben indult, aztán 1939-ig minden évben megtartották. A történelem közbeszólt, így csak 1950-ben indult újra, akkor is csak kétévente, majd 2005-től újra minden évben Berlinbe mennek a világ legnagyobb elektronikai cégei és legígégeretesebb startupjai, hogy bemutassák az újdonságokat. 

    Nem csak újságíróknak és szakembereknek szól, hanem teljesen hétköznapi, bevett program családoknak is, így könnyedén bele lehet futni azokba a német kisnyugdíjasokba is, akik tényleg teljesen komolyan méregetik a fal méretű tévét, hogy vajon jó lesz-e a nappaliba, vagy ott tervezik újra, hogyan rendezzék be az okosnyaralót, és hogy milyen okoseszközökkel könnyítsenek a saját életükön. De itt választanak a gyerekek maguknak elektromos rollert karácsonyra, és több család is itt nézi ki magának a legújabb és legmenőbb háztartási gépeket, meg a házimozit. 

  • Véget értek a sajtónak fenntartott napok a világ legnagyobb elektronikai kiállításán, és hétvégén beszabadultak a német vevők a Berlin Messegelände területére. Mi is nyomon követjük őket, és a következő órákban végignézzük azokat a helyeket és gyártókat, akikre eddig nem jutott erőforrásunk.

    Aki ügyes, az a kávégépgyártók felkeresésével kezdi a napot, mert a kiállításon nem spórolnak az alapanyaggal, nem érdemes fizetni a napi koffeinadagért, mert úgyis minden sarkon ezt kínálgatják, tök ingyen. Az IFA ugyanis egy brand show, egy hatalmas hirdetési felület a világ legnagyobb márkáinak, akik azért vannak itt, hogy az érdeklődésből vásárlás legyen.

    A képen látható Sage például egy patinás ausztrál márka, és nagyon látszik, hogy rágyúrt a német terjeszkedésre, sok extra felületre bevásárolta magát, hogy a mindenképpen találkozzunk a nevével.