Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Száz embert csípett meg egyetlen medúza

2010.07.23. 12:23
Hogyan tud egy viszonylag egyszerű kocsonyás lény egyszerre száz embernek fájdalmat okozni? Csak sok csípős csáp kell hozzá.

New Hampshire egy strandján körülbelül 100 embert kezeltek medúzacsípéssel, és valószínűleg egyetlen óriási élőlény felelős a támadásért. A szakállas medúza (Cyanea capillata) a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán hidegebb régióiban él, és nagyon ritkán jelenik meg azon a strandon, ahol most lecsapott áldozataira.

o cyacap

A medúzakrízis húsz percig tartott, a fürdőzőknek nem volt egyszerű megszabadulniuk a kocsonyás lénytől. Amikor az állat 18 kilogrammos teste partot ért, már döglöttnek tűnt, de a csápjai még akkor is csíptek. A medúza teste alján pedig 150 ilyen csípős csáp csüng, egyenként nagyjából tízméteresek.

lionsmane-jellyfish

Minden egyes csápon több száz csalánszerv van, amelyek érintésre aktiválódnak, és egy pillanat alatt célba veszik a túl közel merészkedő áldozatot. A szakállas medúza csípése nem halálos és nem is bénító, de nagyon kellemetlen, égő-viszkető érzést és kiütést okoz.