Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Tengeri planktont találtak az űrállomáson

2014.08.22. 11:18

Egy orosz hírügynökség jelentése szerint tengeri planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomáson. Ebben még nem lenne semmi különös – az űrállomás kutatói rengeteg kísérletet végeznek különböző élőlényekkel és organizmusokkal –, viszont a most fölfedezett planktonokat az állomás külső burkolatán találták.

Senki nem tudja, hogy kerülhetett oda.

Az űrhajósok akkor fedezték fel a planktonokat – amikkel az óceáni nagy testű állatok is táplálkoznak –, amikor mintákat vettek az űrállomás ablakairól. A hírügynökségi beszámolók szerint

efféle organizmusok megélhetnek a Nemzetközi Űrállomás felszínén, olyan körülmények között, mint a zéró gravitáció, a hőmérsékleti változások vagy az erős kozmikus sugárzás. Több tanulmány bebizonyította, hogy ezek az organizmusok ki is fejlődhetnek.

A Nemzetközi Űrállomás orosz küldetésvezetője, Vlagyimir Szolovjev szerint a kísérleti eredmények teljesen egyedinek számítanak. Szerinte a tengeri mikroorganizmusok nem őshonosak Kazahsztánban, ahonnan fellőtték az űrállomás érintett modulját, de ettől függetlenül eljuthattak a 420 kilométeres magasságba.

A planktonok a fejlődésnek ebben a szakaszában az óceán felszínén is megtalálhatók. [...] Bajkonurban viszont nem számítanak gyakorinak. Ezek szerint egy felfelé tartó légáramlat juttathatta el őket az űrállomásra, ahol megtelepedtek annak a felszínén.

– mondta Szolovjev. Bármilyen hihetetlen is a magyarázat, ennél jobbal senki nem állt elő.