Tényleg lehet alvás közben szexelni?

shutterstock 145834025
2014.12.05. 17:03

Képzelje el, hogy felébred az éjszaka közepén, és meglepve tapasztalja, hogy éppen szexel a partnerével! Bizarr, nem? És ez nem vicc: egy kanadai kutatás szerint a férfiak 11 százaléka legalább egyszer szexelt, vagy próbált szexelni alvás közben. (A nőknél ez az arány 4 százalék.)

Az alvás közbeni szex sokféle formát ölthet a merevedéstől a maszturbáláson át a tényleges aktusig. A férfiak erről általában csak akkor értesülnek, ha felébrednek akció közben, vagy ha a partnerük reggel elmondja nekik.

Az alvásszakértők idén bővítették ki a nemzetközi diagnosztikai kézikönyvet egy új állapottal: ezt úgy hívják, hogy alváshoz köthető kóros szexuális viselkedés (sleep-related abnormal sexual behavior). A szlengben ezt sleep sexnek (alvós szex) vagy szexomniának nevezik; a Redditen terjengő nightbanget mindenki fordítsa le magának.

De továbbra is ott a kérdés: hogy lehet öntudatlanul szexelni?

Michel Cramer Bornemann alvásszakértő szerint ez nem sokban különbözik az alvajárástól. Az alvás különböző szakaszokra bomlik, és a szakaszváltásnál a neuronok néha mellélőnek. Ilyenkor véletlenül aktiválódhatnak egyes agyterületek, míg mások inaktívak maradnak. Ezek a reakciók a legalapvetőbb emberi funkciókat ellátó agyterületen történnek.

Ezek ősi viselkedési formák, amik mélyen beágyazódtak az agyba. Többnyire egyszerű reakciókról van szó, amik szükségesek a túléléshez; ilyen például a védekező pozíció felvétele, vagy a rágás reflexe. És ide tartozik a szex is.

– magyarázta dr. Cramer Bornemann.

Lefordítva: az álmukban szexelő férfiak agyából előtör az ősember, és elnyomja az XXI. századi úriembert, aki csábítással szerzi meg a nőt.

A szexomnia legfőbb kiváltó oka a partnerrel való érintkezés lehet alvás közben. Más tényezők is közrejátszhatnak, mint például a stressz, a kialvatlanság, a rossz alvás, illetve egyes altatóknak is lehet ösztönző hatása. A szexomniának viszont semmi köze az erotikus álmokhoz vagy az éber szexszel való elégedetlenséghez – ez csak egy agyi rövidzárlat mellékhatása.

Az alvás közben folytatott szex tartós párkapcsolatban többnyire ártalmatlan, sőt, néha szórakoztató is lehet. Viszont problémákat is okozhat, mivel a tudatos én háttérbe szorulásával a szexuális szokásaink is megváltoznak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport