Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tényleg lehet alvás közben szexelni?

shutterstock 145834025
2014.12.05. 17:03

Képzelje el, hogy felébred az éjszaka közepén, és meglepve tapasztalja, hogy éppen szexel a partnerével! Bizarr, nem? És ez nem vicc: egy kanadai kutatás szerint a férfiak 11 százaléka legalább egyszer szexelt, vagy próbált szexelni alvás közben. (A nőknél ez az arány 4 százalék.)

Az alvás közbeni szex sokféle formát ölthet a merevedéstől a maszturbáláson át a tényleges aktusig. A férfiak erről általában csak akkor értesülnek, ha felébrednek akció közben, vagy ha a partnerük reggel elmondja nekik.

Az alvásszakértők idén bővítették ki a nemzetközi diagnosztikai kézikönyvet egy új állapottal: ezt úgy hívják, hogy alváshoz köthető kóros szexuális viselkedés (sleep-related abnormal sexual behavior). A szlengben ezt sleep sexnek (alvós szex) vagy szexomniának nevezik; a Redditen terjengő nightbanget mindenki fordítsa le magának.

De továbbra is ott a kérdés: hogy lehet öntudatlanul szexelni?

Michel Cramer Bornemann alvásszakértő szerint ez nem sokban különbözik az alvajárástól. Az alvás különböző szakaszokra bomlik, és a szakaszváltásnál a neuronok néha mellélőnek. Ilyenkor véletlenül aktiválódhatnak egyes agyterületek, míg mások inaktívak maradnak. Ezek a reakciók a legalapvetőbb emberi funkciókat ellátó agyterületen történnek.

Ezek ősi viselkedési formák, amik mélyen beágyazódtak az agyba. Többnyire egyszerű reakciókról van szó, amik szükségesek a túléléshez; ilyen például a védekező pozíció felvétele, vagy a rágás reflexe. És ide tartozik a szex is.

– magyarázta dr. Cramer Bornemann.

Lefordítva: az álmukban szexelő férfiak agyából előtör az ősember, és elnyomja az XXI. századi úriembert, aki csábítással szerzi meg a nőt.

A szexomnia legfőbb kiváltó oka a partnerrel való érintkezés lehet alvás közben. Más tényezők is közrejátszhatnak, mint például a stressz, a kialvatlanság, a rossz alvás, illetve egyes altatóknak is lehet ösztönző hatása. A szexomniának viszont semmi köze az erotikus álmokhoz vagy az éber szexszel való elégedetlenséghez – ez csak egy agyi rövidzárlat mellékhatása.

Az alvás közben folytatott szex tartós párkapcsolatban többnyire ártalmatlan, sőt, néha szórakoztató is lehet. Viszont problémákat is okozhat, mivel a tudatos én háttérbe szorulásával a szexuális szokásaink is megváltoznak.