Bernadett
0 °C
4 °C

52 embert ölt meg a koleszterincsökkentő gyógyszer

2001.08.13. 16:02
A Bayer gyógyszergyártó cég hétfői közlése szerint a világon 52 haláleset hozható vélhetően összefüggésbe a cég koleszterincsökkentő gyógyszerével, a Baycol/Lipobayjal, amelyet a múlt héten vontak ki a piacról.
A Bayer AG leverkuseni (Németország) központjában tartott sajtóértekezletén David Ebsworth, a csoport gyógyszeripari részlegének illetékese közölte a feltételes számadatot, amely felülmúlja az eddigi becslések összesítését. Az illetékes egészségügyi hatóságok közlése alapján az Egyesült Államokban 31, Spanyolországban 3, Németországban "talán 6", Franciaországban pedig egy jelenleg kivizsgálás alatt lévő halálesetet kapcsoltak eddig össze az inkriminált gyógyszerrel. Ez idő szerint nehéz biztosat mondani az oksági összefüggésről - hangoztatta mindamemellett Ebsworth.

Izomsorvadás receptre

Súlyos mellékhatásainak felfedezése miatt a múlt héten Japán kivételével a világon mindenütt kivonták a piacról a gyógyszert. Úgy tudni, hogy a halálesetek egy része a Bayer szóban forgó gyógyszerének más gyógyszerrel kombinált alkalmazásával függ össze.

A gyógyszer kivonására azután került sor, miután több helyen megállapították, hogy az izomszövet degradációjához vezet, amely súlyos fájdalmakkal és veseelégtelenséggel jár együtt. A gyógyszergyár minden vizsgálat ellenére fenntartja áláspontját, hogy "nincs közvetlen bizonyíték" a halálesetek és a gyógyszer használata között. A bejelentés napján a Bayer részvényárfolyama 18 százalékot zuhant a tőzsdén.

Magyarországon nem árulták a készítményt

Mikola István egészségügyi miniszter az üggyel kapcsolatban arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy a lakosságnak nem kell félnie, mert az említett koleszterincsökkentő készítmény Magyarországon nem került forgalomba. A miniszter az üggyel összefüggésben rámutatott, az utóbbi években tömegével jelentek meg a piacon az új gyógyszerek, és az orvosok képtelenek arra, hogy valamennyi alkalmazásáról pontos információkkal rendelkezzenek. Mint elmondta: 10-12 évvel ezelőtt Magyarországon csaknem ezer gyógyszer volt forgalomban, manapság ezzel szemben mintegy 16.000 készítmény kapható.

A miniszter bejelentette, hogy július 1-jétől az Egészségügyi Tudományos Tanácson belül gyógyszer-alkalmazási bizottság működik. A testületet azért hozták létre a gyógyszerészszakma neves képviselőiből, mert az utóbbi időben a készítmények alkalmazásának szempontjai háttérbe szorultak a gyártók piaci érdekeivel szemben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft