Ukrajnában legalizálhatják az őssejtterápiát

2010.02.25. 10:59
Ukrajnában elkezdődött az őssejtekkel történő gyógykezelés legalizálása, miután lezárult egy öt évre tervezett őssejtkísérlet-sorozat első szakasza – írta csütörtöki számában a Szegodnya című ukrán napilap.

Az újság szerint az őssejtekkel végzett kísérletek több kutatóintézetben folynak az ukrán egészségügyi minisztérium és az Ukrán Orvostudományi Akadémia támogatásával. Az új technológia hívei azt remélik, hogy a kutatási program eredményeként mintegy hetven súlyos betegség, köztük a cukorbaj, májzsugor, impotencia és meddőség válik gyógyíthatóvá őssejtterápiával – olvasható a cikkben.

A lap által megszólaltatott Ruszlan Szaljutyin, az egészségügyi minisztérium szerv-, szövet- és sejttranszplantációs koordinációs központjának igazgatója elmondta, hogy az eddigi kísérletek során mintegy háromszáz, diabéteszben és májcirrózisban szenvedő betegnek fecskendeztek be köldökzsinórvérből kinyert őssejteket. „A páciensek egészségi állapota sokkal jobb lett a három-hat hónapon át tartó kezelést követően, mint előtte volt” – állította Jurij Gladkih, az Ukrán Sejtterápiás Intézet főorvosa.

A cikk szerint sok orvos ellenzi az őssejttes kezelést, Valerij Csisszov, az orosz egészségügyi minisztérium főonkológusa például úgy véli, az őssejtek alkalmazása rosszindulatú daganatokat is előidézhet. A kutatási programban részt vevő ukrán orvosok azonban azt állítják, hogy az általuk felhasznált őssejtek nem okoznak rákot. Olekszandr Kuharcsuk, a sejtterápiás intézet tudományos igazgatója a lapnak kifejtette, hogy valóban vannak nagyon veszélyes, az embrionális fejlődés korai stádiumában megjelenő őssejtek, amelyek rosszindulatú folyamatokat indíthatnak el, de ilyenekkel Ukrajnában senki nem dolgozik.

Az őssejtek felhasználását az egyházak erkölcsi szempontból aggályosnak tartják, az ukrán törvények is csak néhány intézetnek engedélyezik az őssejtek alkalmazását – emlékeztetett az ukrán lap.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM