Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Tizenkét országból jelentettek atípusos tüdőgyulladást

2003.03.18. 14:40
Kedden már tizenkét országból jelentettek atípusos tüdőgyulladásos megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban úgy tájékoztatott, csak légitársaságok és kórházak alkalmazottait érintette a fertőzés, ám jelenleg már turistákat is tartanak karanténban atípusos tüdőgyulladás gyanújával. Ezzel egy időben azonban több országban is kiderült, hogy a riasztás csupán vaklárma volt.
Egy tucat országban megjelent az a titokzatos kórokozó, amely halálos kimenetű tüdőgyulladást okozhat, a legfrissebb jelentések szerint az orvosok már Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Izraelben is találkoztak olyan esetekkel, amelyek összefüggésbe hozhatók a Távol-Keletről származó járvánnyal.

Egy angol beteg

Manchesteri orvosok szerint több napot is igénybe vehet annak megállapítása, hogy mi okozta a tüdőgyulladás tüneteivel kórházba szállított brit férfi megbetegedését. A hatvanas éveiben járó férfit egy alaposan elkülönített, kifejezetten járványos megbetegedések kivizsgálására alkalmas kórteremben kezelik, írta a BBC.

Gyanús esetek Ausztráliában

A rejtélyes járvány kiindulópontjához igen közel fekvő Ausztráliában csak két gyanús esetet találtak, mindkettőt Victoria államban. A News.com.au internetes újság információi szerint a két beteg nemrégiben Ázsiában járt. Az orvosok a magas láz és a légzési nehézségek miatt figyeltek fel a páciensekre, azt azonban nem tudták hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy a férfi és a nő korábban közeli kapcsolatba került-e megbetegedett emberekkel.

Vaklárma Izraelben

Izraelben egy harminchárom éves férfit szállítottak influenzaszerű tünetekkel kórházba. A Hongkongból hazatérő férfi magas lázra, köhögésre, fejfájásra és izomfájdalomra panaszkodott, írta a Haaretz.com. Az izraeli egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: a férfi esetében még nem végezték el a laboratóriumi teszteket, ám komolyabb tüdőgyulladás sem fejlődött ki. A szóvivő elmondása szerint a páciens korházba szállítására csupán elővigyázatosságból volt szükség.

Felkészültek

Az egészségügyi hatóságok az összes kontinensen nagyon komolyan veszik a fenyegető járványt - az Egyesült Államokban, Oroszországban és Dél-Afrikai Köztársaságban országos riadót rendeltek el -, hiszen a kórokozó bárhova eljuthat, ahol van légi közlekedés. Ugyanakkor bizonyos jelek arra utalnak, hogy a WHO kissé elhamarkodottan fújt globális riadót, ugyanis nemcsak az izraeli eset bizonyult vaklármának: Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is kiderült, hogy a betegek nem a titokzatos kórokozótól betegedtek meg.

Feltehetően vírus

Az üggyel foglalkozó egészségügyi szakértők nagy része valószínűnek tartja, hogy egy vírusra fognak bukkanni, ugyanis az áldozatok szervezete nem reagált pozitívan az antibiotikumokra, amely csak baktériumok ellen hatásos fegyver, írta a Wired. Emellett a betegek fehérvér-sejtjeinek száma is csökkent, ami szintén vírusos fertőzésre utal. Bár az orvosok még nem tudják, hogy pontosan mit fognak találni, sokan attól félnek, hogy egy új és halálos influenzával állnak szemben. A WHO irányítja a kórokozó azonosításával foglalkozó nemzetközi kezdeményezést, melyben tíz ország tizenegy laboratóriuma vesz részt. A programban résztvevő laboratóriumoknak jelentős tapasztalattal rendelkeznek az ilyen esetek azonosítása terén, kiváló szakértőket alkalmaznak és modern berendezésekkel rendelkeznek. A WHO az egészségügyi hatóságokkal együttműködve próbálja megtalálni a halálos tüdőgyulladás ellenszerét.

Magyarországon nem számítanak járványra

Az országos tiszti főorvos szerint az általa bevezetett megelőző intézkedések elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a délkelet-ázsiai államokban észlelt, ismeretlen eredetű tüdőgyulladás kórokozójának Magyarországra kerülését - írja az MTI. Ungváry György hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel a megbetegedés forrása a távoli Délkelet-Ázsia, a tüdőgyulladás kórokozója repülőgépek utasaival terjedhet.

Az országos tiszti főorvos szombat éjszakai utasítására az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Ferihegyi repülőtéri állandó kirendeltségén rendkívüli intézkedéseket vezettek be, ami azt jelenti, hogy a repülogépekkel érkező, tüdőgyulladás-gyanús utasokat helyben megvizsgálják - írja az MTI. A betegségre gyanús személyeket a budapesti Szent László Kórházba irányítják, a velük kapcsolatba került, illetve a délkelet-ázsiai térségből érkezett utasokat pedig ellátják tanácsokkal arra az esetre, ha 14 napon belül tüneteket észlelnének magukon. A Malév járatokon Budapestre érkezőknek a fedélzeten az atípusos tüdőgyulladásról, a betegség tüneteiről szóló tájékoztatót olvasnak fel.