Kilenc óra alvással lehet fogyni

2012.05.03. 10:44

A Washington Egyetem kutatói szerint aki napi kilenc órát alszik, az nagyobb arányban zárja ki a genetikai tényezőket a súlygyarapodásában - vagyis megint kiderült, hogy az alvás hasznos és akár fogyni is lehet ezzel.

A Sleep nevű magazinban publikált tanulmányban Nathaniel Watson azt írja, a hosszabb alvással kevésbé fontossá válnak a genetikai tényezők. A kutatás alatt 1088 női ikerpárt vizsgáltak meg, átlagéletkoruk 36,6 év volt, 38 százalékuk egypetéjű iker. A kutatásban lejegyezték súlyukat, magasságukat és alvási szokásaikat.

Kilenc óra alvással a genetikai tényezők kevésbé számítanak a testtömegindexben, míg a kevesebb mint hét órát alvóknál sokkal nagyobb ez a befolyás. A kilenc óránál többet alvók esetében 32 százalékban számított, kinek milyen génjei vannak, a másik esetben 70 százalékot.

A felpörgetett életmód megnövelheti az elhízás veszélyét, állítja a tanulmány. Az elmúlt száz évben az átlagos alvással töltött idő másfél órával csökkent: 2001 óta a legalább nyolc órát alvó amerikaiak aránya 38 százalékról 27 százalékra csökkent.

A tanulmány nem tért ki arra, hogy a genetika hogyan befolyásolja a súlyt, ez egy következő kutatás témája lesz.  • Hírek
  • Bankszámla