A melltartó átverés és csak árt

2013.04.12. 08:13
11 hozzászólás

A kelet-franciaországi Besançon Egyetem kutatója, Jean-Denis Rouillon egy másfél évtizedes kísérletsorozat végén arra a következtetésre jutott, hogy a közvélekedés ellenére a melltartó hordásával a nők nemcsak a mellük feszességét nem őrizhetik meg a nők, de a ruhadarab a hátfájás ellen sem segít. Legalábbis nem minden esetben.

Azt már más kísérletek is bizonyították, hogy a melltartók inkább divatcikkek, mint egészségügyi funkcióval is rendelkező ruhadarabok, még a sportmelltartók nagy részéről is kiderült egy kutatásban, hogy nem sokat érnek az ugráló mellek ellen folytatott küzdelem során.

Rouillon és munkatársai 1997 óta mérték a kísérletsorozatban résztvevő 330 önkéntes mellének méretváltozását és feszességét tolómérővel, logarléccel és mérőszalaggal (ami elég furán hat a háromdimenziós képalkotás korában). A francia kutató az eredmények összefoglalásakor kiemelte, hogy a 18 és 35 év közötti alanyok valószínűleg nem teljesen fedik le a világ összes melltípusát, így a vizsgálat nem tekinthető minden szempontból érvényesnek. Az általános érvényességhez Rouillon szerint 300 000 résztvevő kellene. Ennek ellenére a kísérlet egyik eredménye szerint azoknál a fiatal nőknél, akik egy évig nem hordtak melltartót, a mellbimbó átlagosan hét millimétert emelkedett a váll felé, és a mell általában véve is feszesebb lett.

„A mell sem orvosi, fiziológiai és anatómiai szempontból sem nyer azon, hogy nem hat rá a gravitáció” – foglalta össze Rouillon a francia Info rádiónak adott interjúban. „Sőt, csak jobban megereszkednek.” Szerinte ez azért van, mert a mellek tartására szolgáló izmok ellustulnak, mert a melltartók végzik azt a munkát, amit az izmoknak kellene.

Épp ezért bár a francia szakértő szerint a melltartók feleslegesek, azt sem állítja, hogy azok a középkorú nőknek, akik egész eddigi életükben melltartót viseltek, bármi előnyük lehetne abból, ha most elhajítják az eddig fontosnak tartott ruhadarabot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?