Kalóriatáblázattá írták át A Gyűrűk Urát

what-so1
2015.09.04. 09:21
16 hozzászólás

Emlékeznek még, hogy mennyit panaszkodtak a hobbitok az éhségről A Gyűrűk Urában? Nem? Pedig Csavardi Samu akkora bélpoklos volt, hogy még az óvodában is fél disznó volt a jele. Egy tanulmány szerint a hobbitok nem a levegőbe óbégattak, ugyanis irtózatosan sok energiát emészt föl, hogy eljussanak a Megyéből Mordorig.

Skye Rosetti és Krisho Manaharan a Journal of Interdisciplinary Science Topicsban publikálta a tanulmányát. Ezek szerint ahhoz, hogy a kilenctagú expedíció eljusson Mordorba 92 nap alatt, összesen 1 780 214 kalória kell. Igen, egymillió-hétszáznyolcvanezer-kétszáztizennégy.

A kutatóknak nem is volt olyan egyszerű dolguk, mivel azt is ki kellett számolniuk, hogy az expedícióban részt vevő különböző fajoknak más és más a kalóriaszükségletük. A csapat négy hobbitból, egy elfből, egy törpéből és három emberből állt. Rosetti és Manaharan egy korábbi tanulmányukat (A középföldei lények anyagcseréjének modellezése) felhasználva úgy becsülték meg, hogy egy hobbitnak naponta 1800 kalóriára van szüksége, míg egy tündének csak 1400-ra.

Hogy kiszámolhassák, mennyi energiát venne igénybe, amíg a teljes csapat eljut Völgyzugolyból Mordorba, az utazás egyes részeit erősen sarkították, és bizonyos történetszálakat, például SPOILERVESZÉLY! Gandalf halálát Mória bányáiban SPOILERVESZÉLY VÉGE egyszerűen kihagytak. Azzal az optimális forgatókönyvvel számoltak, hogy az expedíció mind a kilenc tagja eljut Mordorba.

Lothlórien erdejében a Szövetség tagjai kapnak a lembasból, azaz a tündék útikenyeréből. A lothlórieni tündék ehhez ezt a tanácsot adják:

Keveset egyetek egyszerre, s azt is, csak ha muszáj. Mert ez akkorra szolgál, amikor már minden másból kifogytok. Az ostya még hosszú-hosszú ideig megőrzi az ízét, ha nem törik meg, és ha így hagyják, falevélbe csomagolva, ahogy mi hoztuk nektek. Ha egy darabot megeszik valaki, még ha akkora is, mint Minas Tirith emberei, reggeltől estig bírja a fáradságot.

Ebből kiindulva a két kutató úgy becsülte meg, hogy egy lembas 2638,5 kalóriát tartalmaz; ennyit kell elfogyasztania egy felnőtt férfinak, aki egész nap kemény munkát végez. Hogy a Szövetség minden tagjának jusson belőle, összesen 675 vekni tündekenyérrel kell nekivágniuk az útnak.