Medvék lehettek a himalájai jetik

2017.11.29. 18:16
0 hozzászólás

Amerikai kutatók vizsgálatai szerint szinte mind medvéktől származtak azok a maradványok, amiket eddig a titokzatos himalájai lénynek, a jetinek tulajdonítottak. A szakértők DNS-minták elemzésével jutottak erre az eredményre - írja az MTI. 

A csontokból, fogakból, szőrszálakból vagy székletből nyert kilenc megvizsgált minta közül nyolc ázsiai feketemedvétől, himalájai barnamedvétől vagy tibeti barnamedvétől származik, a kilencedik pedig egy kutyától.

Charlotte Lindqvist, a Buffalói Egyetem biológusa a Proceedings B tudományos lapban mutatta be a jetimaradványok eddigi legalaposabb DNS-elemzését. A kutatók a maradványokhoz egy brit filmes produkciós cég révén jutottak, ami 2016-ban a jeti eredetét övező titkot akarta leleplezni. A jetimaradványok eredetileg múzeumokból és magángyűjteményekből származnak.

Az egyik minta egy kézből vagy mancsból származó szőrös bőrdarab, amit egy kolostorban őriztek. Egy combcsontdarabot pedig a Tibeti-fennsíkon, 4500 méteres magasságban találtak. Lindqvist és kollégái további ázsiai medvefajok, összesen 23 állat mitokondriális DNS-ét szekvenálták és összehasonlították a világ más részeiből származó medvékével is. Kiderült, hogy a tibeti barnamedve viszonylag közeli rokonságban áll az észak-amerikai vagy európai medvékkel. A himalájai barnamedvék ága ellenben, aminek mitokondriális DNS-ét most először sikerült teljesen megfejteni, evolúciós szempontból jóval korábban, már 650 ezer éve elvált. Az akkori jégkorszakban a himalájai barnamedvét valószínűleg hosszú időn át izolálták a gleccserek a többi fajtól - feltételezik a kutatók.

jeti2

A kutatók szerint eredményeik nemcsak az állatok eredetének meghatározásában segíthetnek, hanem a jelen számára is hasznosak lehetnek, mert a himalájai barnamedvét a kihalás veszélye fenyegeti, genetikai sokszínűségének és populációja szerkezetének ismerete segíthet az állomány méretének felbecsülésében és a védelmi stratégia kialakításban.