Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Lánctalpas mikrobot

2001.02.07. 08:05
Futballozó droidok? Túl nagyok. Intelligens nanoszondák? Észre se lehet venni őket. 'A világ talán legkisebb mikrorobotját' építették meg a Sandia National Laboratories új-mexikói kutatóintézetének munkatársai. Az apróság négy köbcentiméter térfogatú, 25 grammos, és az intézet által készített videofelvétel tanúsága szerint minden külső kábelezés nélkül képes megfordulni egy pénzérmén.
A nemzetbiztonsági kérdésekkel, nukleáris fegyverek műszaki hátterével foglalkozó Sandia National Laboratories (SNL) kutatói ujjbegynyi méretű 25 grammos robotot készítettek, amely független mozgásra képes. Energiaellátásáról három gombelem gondoskodik, az előrejutást két pirinyó elektromotorral oldották meg.

Az ötcentes nem akadály
Mozgását - a felvételek tanúsága szerint - még az olyan alattomos akadályok sem képesek megakasztani, mint néhány elgurult pénzérme. A minirobot digitális agyát egy nyolckilobájtos processzor alkotja. A miniatűr eszköz több értékelőn keresztül szerez információt a külvilágról, egyebek mellet figyeli a környező hőmérsékletet is.

Ed Heller, az apróság egyik építője meg van róla győződve, hogy a 'jövő robotja' egyik lehetséges változatát forrasztgatták össze. Egy napon a kis hajtány elláthat majd olyan feladatokat, amelyeket ma még testesebb kollégáira bíznak. Például a jövőben aknák mentesítését végezheti, vagy veszélyes kémiai anyagok nyomai után szaglászhat. Mint mobil mozgásérzékelő is beválhat, ámbár még egymással kommunikáló csapatokban bevetve sem lehetne igazából a házőrzést rábízni.

Az új fejlesztés egy 1996-os építésű roboton alapszik, amely még négyszer ekkora volt. Az elektronikus egység zsugorításával és újszerű kerekek alkalmazásával jelentősen csökkentek a méretei. A tankok meghajtását megirigyelve a kis robot most egy láncszerű meghajtást kapott, amivel már a padlószőnyegen sem jelent gondot az előrejutás. Optimális körülmények közt a robot percenként 50 centimétert tesz meg.

Az amerikai energiaügyi minisztérium alá tartozó SNL szerint a robotok miniatürizálásánál jelenleg az energiaellátás a legfogósabb probléma. A karórákban is használt gombelemek adott kiterjedésűek, és ebből három darab már komoly helyet foglal el - véli Ed Heller.

Az akadályok ellenére a kibernetikusok már a következő lépéseken törik a fejüket. Felmerült, hogy apró videokamerával és mikrofonnal szerelhetnék fel a droidokat. Öt év sem telik bele, és a kis robotok infravörös- vagy rádiókapcsolat segítségével vehetik fel a kapcsolatot kollégáikkal vagy a bázisállomással - véli Heller.