Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hipermodern MR-berendezést vesz az MTA

2014.10.16. 10:11

A magyarországi agykutatást segítő készülék beszerzéséről döntött a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja – írja az MTI. A 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezéssel fontos kutatás-fejlesztési feladatok végezhetők.

Az MTA TTK egy 2014 májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljáráson kötött szerződést a képalkotó eszközök területén szakértő Siemensszel. A végső cél egy, a magyar kutatásokat szolgáló laboratórium kialakítása lenne.

Az MTA egy korszerű műszeres hátterű MR-laboratóriumot tervez, ami hátteret biztosítana a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuro-pszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremtene az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez.

Az új központban az MTA TTK és partnerei nemzetközi színvonalú kutatásokat végezhetnek, valamint ipari partnerekkel együttműködve folytathatnak kutatás-fejlesztési projekteket. Az MR-laboratóriumot működtető Agyi Képalkotó Központban (AKK) folytatott programokhoz az emberi agy kutatásának legkorszerűbb módszereit és eszközparkját biztosítják. A végső cél az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése.

A beruházást a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból finanszírozzák.