Kötelezővé tennék a bárányhimlő elleni védőoltást

2017.01.17. 13:58

Hódmezővásárhelyen bevezették a kötelező védőoltást bárányhimlő ellen. Az oltást ezer gyerek kapta meg. 2013-ban még 300 megbetegedést regisztráltak a városban, de tavaly már csak 41-et.

Tavaly több mint 36 ezer bárányhimlős megbetegedést jelentettek országosan.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) üdvözölte a városnak azt a kezdeményezését, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége kérje a kormánytól a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé tételét.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben Póta György, a HGYE elnöke kifejtette: a magas esetszám miatt népegészségügyi hozadéka lenne, ha az országban minden kisgyerek a közösségbe kerülés előtt megkaphatná a bárányhimlő elleni oltást. Póta megjegyezte, hogy a hasonló betegségek, mint a rózsahimlő, a mumpsz és a kanyaró elleni védőoltás már több mint 25 éve része a kötelező oltási rendnek.

Ahol az önkormányzat úgy döntött, hogy a város finanszírozza a védőoltást a helyi gyerekek számára, jelentősen csökkent a bárányhimlős megbetegedések száma. Hódmezővásárhely mellett Kaposváron és Egerben is több száz gyermek részesül a város által (legalább részben) finanszírozott védőoltásban.

Költséghatékonysági elemzések szerint, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe, évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható.  • Hírek
  • Bankszámla