Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A Földközi-tengeren is lecsaphat a cunami

2005.06.28. 13:01
Az ókor óta százötven nagy árhullám pusztított a Földközi-tenger mentén. A térségben 1801 és 1956 között negyven cunamit regisztráltak, ezért görög szeizmológusok előrejelző rendszer kiépítését javasolják.
A délkelet-ázsiai földrengés ész az azt követő pusztító szökőár felrázta a földközi-tengeri térség országainak szeizmológusait is. "Mindenképpen szükség van előrejelző rendszerre" - jelentette ki hétfőn a görög SKAI televízióban Geraszimosz Papadopulosz földrengéskutató.

A Földközi-tengeren, amelynek partjain évente kereken harmincmillió turista lubickol, szintén lehetséges a cunami kialakulása. Ezt megerősítették a tengert szegélyező 15 ország geológusainak és szeizmológusainak részvételével a közelmúltban Krétán tartott szakmai szemináriumon is, írta az APA hírügynökség.

A görög kutató szavai szerint az ókor óta a Földközi-tenger térségében százötven nagyobb árhullámot jegyeztek fel. A délkelet-ázsiaihoz hasonló árhullám kialakulása ugyanakkor nem valószínű a térségben, hangsúlyozta Papadopulosz.

A Földközi-tenger ugyanis zárt, az árhullámok pedig emiatt rendszerint kisebbek. Van viszont egy másik probléma: mivel a partok közel vannak a rengés epicentrumához, kevés idő marad a riasztásra.

A Földközi-tenger medencéjében esetleg bekövetkező rengést követően alig néhány perc kell ahhoz, hogy az árhullám elérje a legközelebbi partszakaszt, hangsúlyozta a görög kutató.

A görög szeizmológusok szerint a lehetséges árhullám mindenekelőtt Kréta északi partvidékét, a Korinthoszi-öblöt, a Peloponésszosz-félsziget déli csúcsát és a Kikládok szigetcsoportot veszélyeztetné. A további veszélyeztetett régiók sorába tartozik Dél-Olaszország partvidéke, illetve a francia és spanyol partok egyes szakaszai.

Az európai földrengések 90 százaléka ugyanis az Égei-tenger térségében történik, hangsúlyozták görög szakértők. A földkéreg ezen pontján találkozik az afrikai és az eurázsiai lemez. Patrasz kikötőváros szeizmológiai intézete szerint a térségben 1964 óta húszezer rengést észleltek.

Jorgosz Pararasz geológus összesítése szerint 1801 és 1956 között kereken 40, különböző erősségű cunami keletkezett a Földközi-tengeren. Ezek egyike 1956. július 9-én elpusztította a Kikládokhoz tartozó Amorgos szigetének partvidékét.

Akkor a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés pusztított az Égei-tengerben. Az utána következő árhullám magassága Amorgoson tartózkodó szemtanúk szerint elérte a 20 métert. A cunami 53 áldozatot követelt a szigeten.

A Földközi-tenger térségében tengerrengések és vulkánkitörések már az ókorban is okoztak árhullámokat. Santorini szigetén a Thera vulkán kitörése időszámításunk előtt 1628-ban megsemmisítette Krétán a minoszi kultúrát. A Santorinin bekövetkező további kitörés i.e. 365-ben olyan árhullámot keltett, amely elérte Észak-Afrikát, az 500 kilométerre fekvő Alexandria partvidékét.