Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Radioaktív sugárzás elleni gyógyszer

2008.04.14. 18:31
Amerikai kutatók olyan készítményt fejlesztettek ki, amely megvédheti a szervezetet a radioaktív sugárzás káros hatásaitól.

Nukleáris katasztrófa, például ha terroristák sugárszennyezést keltő piszkos bombát vetnek be, vagy akár daganatos betegek sugárkezelése során is alkalmazató a sugázás ellen védelmet nyújtó CBLB502 elnevezésű gyógyszer, írja a BBC. A clevelandi Lerner Kutatóintézet tudósai azonban még csak állatkísérletekben tesztelték a hatóanyagot, most következik a készítmény klinikai vizsgálata.

Sejthalál ellen

A daganatos betegeknél a besugárzás nemcsak a rákos, de az egészséges sejteket is károsítja. Ennek folytán a radiológusoknak - amennyire ez csak lehetséges - maximális pontossággal kell a sugárnyalábot a daganatos elváltozásra irányítaniuk. Az egészséges sejteknél a sugárzás a sejtpusztulást a programozott sejthalál (apoptózis) beindításával éri el. A készítmény viszont blokkolja azt a fehérjét, amely a bekapcsolja a programozott sejthalált, és így megvédi az egészséges sejteket.

A kutatók a sugárzásnak ellenálló tumorsejtek megfigyelésével találtak rá a CBLB502 hatóanyagára. Andrej Gudkov, a Lerner Kutatóintézet munkatársa úgy fogalmazott, rávették az egészséges sejteket a daganatos sejtek utánzására, hogy elkerüljék az öngyilkosságot.

Az állatkísérletek során a CBLB502 megvédte az egészséges sejteket a csontvelőben, valamint a gyomor- és bélrendszerben. A daganatos sejtek viszont ugyanolyan érzékenyek maradnak a kezelésre, mint korábban. Az egerek és a majmok, amelyeknek 45 perccel valamint 24 órával azelőtt adagoltak a készítményből, mielőtt halálos sugárdózist kaptak volna, sokkal nagyobb eséllyel élték túl a beavatkozást, vagy legalábbis hosszabb életre számíthattak, mint a kontrollcsoport kezeletlen egyedei.

Nagyobb dózis

A készítmény egyik veszélyének a kutatók azt tartják, hogy a szer esetleg károsult sejteknek is biztosítja a túlélést, amelyek a későbbiekben rosszindulatúvá válhatnak. Ennek ellenére a kutatások során ilyen malignus elváltozásra nem akadt példa. A CBLB502 elnevezésű szernek nem voltak kimutatható mellékhatásai.

Amennyiben biztosított az egészséges sejtek védelme a sugárterápia során, a daganatos betegek nagyobb dózist kaphatnának, vagy hosszabb kúrákat viselhetnének el, mint jelenleg. Ugyanakkor a kutatóknak meg kellett találniuk a módját, hogy az apoptózis elkerülése csupán időleges és visszafordítható legyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!