Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Jönnek a világító halak

2003.06.30. 11:25
Egy tajvani cég olyan genetikailag módosított halat készített, amely zöldessárga fénnyel világít a sötétben. A Taikong Corporation egy medúza génjeit ültette át a zebrahalba.
Mindenki hozzájuthat

A genetikailag módosított (GM) állatokat a kutatók régóta használják laboratóriumaikban, a GM birkák tejében például értékes fehérjéket állítanak elő. A Night Pearl, azaz éjszakai gyöngyszem névre keresztelt zebrahal azonban az első olyan génmódosított háziállat, amelyet bárki megvásárolhat, írta a BBC.

A világító halak bizonyára sok ember számára lenyűgözőek, mások azonban attól félnek, hogy hamarosan a biológiailag megtervezett "Frankenstein-háziállatok" egész sorozata jelenhet meg a piacon. A génmódosított állatok terjedésétől való félelem nem alaptalan: a A Taikong Corporation jelentése szerint az Egyesült Királyságban - ahol az akváriumi halak piaca több millió fontos - hatalmas az érdeklődés a teremtmény iránt. A vállalat a tervek szerint harmincezer ilyen halat fog értékesíteni, de három hónapon belül százezerre fogja növelni "gyártási" kapacitását. A halak tizenhét dollárba, azaz négyezer forintba fognak kerülni.

Nem szaporodik

A Taikong állítása szerint a TK-1 kódnéven futó GM hal teljesen biztonságos és steril, a hozzáadott fluoreszkáló gén pedig teljesen ártalmatlan. A világító halat már 2001-ben felfedezték, de a sterilizálási eljárás kifejlesztéséhez még egy évre volt szükségük. A végeredmény azonban egy olyan hal lett, amely nem képes kereszteződni a természetes fajokkal.

Szakértők ennek ellenére aggódnak amiatt, hogy a TK-1 csupán az első olyan GM hal, amelyet kimondottan Nagy-Britanniába szánnak. Néhány trópusi halat korábban már úgy módosítottak, hogy kibírják a hideget, így kiszabadulásuk esetén könnyen meghódíthatják az Egyesült Királyság vizeit, megzavarva a jelenlegi ökoszisztémát.

Derek Lambert, a Today's Fishkeeper magazin munkatársa szerint nagy gondot okozhatnak például azok a piranhák, amelyek az ország vízrendszerében is életben maradnának, ezért a TK-1 bojkottálására kérte föl a kereskedőket. Keith Davenport, akvarisztikai szakértő a BBC-nek elmondta: szerinte a gének módosítása nem volt szükséges, és az emberek nem divatos dísztárgyként tekintenek az élőlényekre.